Economies
Parades del Mercat del Besòs
Foto: Parades del Mercat del Besòs | Ajuntament de Barcelona
IPC

L'IPC creix un 3,2% interanual a Catalunya: Els aliments es moderen però segueixen alts

Temps de lectura: 2 minuts
Parades del Mercat del Besòs
Foto: Parades del Mercat del Besòs | Ajuntament de Barcelona

L'IPC ha tornat a créixer respecte del mateix mes de l'any anterior. Els aliments moderen la pujada, però segueixen estant molt alts i s'han encarit un 6,9% el darrer any.

Per què és important? Aquest desembre, per primer cop des de 2020, Catalunya té un IPC superior al de la resta d'Espanya.

Amb xifres: L'IPC Catalunya ha pujat un 3,2% el desembre respecte del mateix mes de l'any anterior i una dècima més que el novembre.

  • Per altra banda, la inflació subjacent -aquella que descompta els aliments no elaborats i els productes energètics- també es va reduir al desembre. Concretament, ho va fer en set dècimes al desembre, fins al 3,8%.
  • A tot Espanya, l'IPC interanual es va situar en el 3,1%, una dècima menys que el mes anterior, i la taxa anual de la inflació subjacent va baixar set dècimes, fins al 3,8%.
  • Per províncies, la variació interanual de l'IPC al desembre es va situar al 3,5% a Lleida, el 3,2% a Barcelona, ​​el 3,2% a Girona i el 2,6% a Tarragona.

En detall: Els preus que més van pujar al desembre a Catalunya respecte al mateix mes de l'any passat van ser els d'aliments i begudes no alcohòliques (6,9%); transports (5,6%); hotels, cafès i restaurants (5,3%); ensenyament (3,9%) i altres (3,9%).

  • Van créixer menys els preus de begudes alcohòliques i tabac (3,8%); comunicacions (3%); lleure i cultura (3%); parament (2,7%); medicina (2,6%) i vestit i calçat (1,3%), i van baixar en vivenda (-5,6%).

A la pràctica: Les dades mostren una evolució a la baixa del preu dels aliments, tot i que es mantenen molt alts. Per contra, el transport va elevar la seva taxa interanual gairebé quatre punts, fins al 3,9%, a conseqüència que el preu dels carburants.

  • Malgrat això, les dades publicades aquest divendres són per al desembre, l'IPC encara no reflecteix les recents pujades de preus dels carburants d'aquest gener.
Categoria: Economies
Etiquetes: Inflació Economia