Economies
Balcó d’un habitatge
Foto: Balcó d’un habitatge | Ajuntament de Barcelona / Clara Soler Chopo
Habitatge

El límit al preu dels lloguers s'aplicarà a 140 municipis catalans al febrer

Temps de lectura: 2 minuts
Balcó d’un habitatge
Foto: Balcó d’un habitatge | Ajuntament de Barcelona / Clara Soler Chopo

Catalunya serà la primera comunitat autònoma que reguli el preu del lloguer segons la Llei d'Habitatge, que es va aprovar el maig de 2023.

Per què és important? La mesura s'aplicarà a Catalunya al febrer, set mesos després que la llei entrés en vigor.

Què en sabem? La notícia ha sorgit de la reunió entre la consellera de Territori, Ester Capella i la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.

  • Totes dues han acordat que a partir del febrer entri en vigor la llei de contenció de rendes als 140 municipis de Catalunya qualificats d'àrees tensionades.

Què esperar? Està previst que el ministeri aprovi pròximament els sistemes d'índex que s'han d'aplicar i, posteriorment, la declaració de zones tensionades d'aquests 140 municipis.

D'on venim? El Govern va enviar a l'agost un llistat amb els municipis amb preus de lloguer tensionats perquè l'Executiu avalés tant la memòria com l'índex de preus per un període de tres anys.

  • Capella va assegurar llavors que confiava en el fet que l'executiu donés l'aprovació ràpidament, però tot plegat s'ha retardat.

Els municipis afectats. El juny de 2023 el Govern va ampliar de 60 a 140 el nombre de municipis amb zones tensionades pel preu de l'habitatge on els propietaris hauran de limitar el preu del lloguer.

  • Els 140 municipis compleixen els requisits que estableix la Llei estatal, que són: que la càrrega del cost del lloguer o la hipoteca més les despeses i subministraments bàsics superin el 30% dels ingressos de les llars.

A la pràctica: El preu dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contacte vigent en els últims cinc anys després de l'actualització anual.

  • Si es tracta d'habitatges d'un gran tenidor (persona física o jurídica amb més de deu immobles urbans d'ús residencial), el preu del lloguer no podrà ser superior a l'índex de referència del preu del lloguer.