Economies
Imatge d'arxiu de joves treballant.
Foto: Imatge d'arxiu de joves treballant. | Annie Spratt / Unsplash
Atur

Sánchez presumeix de l'atur del febrer, però Espanya continua liderant la taxa de la UE

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu de joves treballant.
Foto: Imatge d'arxiu de joves treballant. | Annie Spratt / Unsplash

La taxa d'atur de la zona de l'euro es va situar el mes de gener d'aquest 2024 en el 6,4%, una dècima menys que el desembre del 2023 i en el mínim de tota la sèrie històrica, mentre que Espanya es va situar com el país de la Unió Europea amb la taxa d'atur general i juvenil més gran al gener. 

Per què és important? Aquest mes de febrer el nombre d'aturats a Espanya ha baixat un 0,27% i, segons el Ministeri de Treball, és la xifra més baixa en un mes de febrer des del 2008. Tot i això, el nostre país continua en primer lloc en desocupació de la UE des del febrer del 2022, és a dir, des de fa 24 mesos seguits quan va desbancar Grècia com el pitjor país en matèria d'ocupació. 

En detall: Segons les dades de l'Eurostat, la taxa d'atur d'Espanya es va situar al gener en l'11,6%, de manera que va iniciar l'any com el país amb més atur de la Unió Europea, on l'atur es manté al 6%, el mínim històric.

  • Mentrestant, la zona de l'euro aconsegueix la seva dada més baixa amb el 6,4%, una dècima menys que el desembre del 2023.
  • Eurostat estima que 13,144 milions de persones estaven a l'atur al gener a tota la UE, de les quals 11,009 milions residien a la zona de l'euro.
  • Per Estats membres, Espanya se situa amb una taxa d'atur de l'11,6%; Grècia, amb un 10,4%; i Suècia, amb un 8,1% . A l'extrem oposat, les xifres més baixes es van registrar a Malta (2,6%), Polònia (2,9%) i República Txeca (3%).

Què diuen? La patronal d'empresaris ha llançat un comunicat després de conèixer les dades d'atur i afiliació del passat mes de febrer publicades aquest dilluns per donar una estrebada d'orelles a Sánchez, que presumia d'aquestes mateixes dades.

  • La CEOE recorda que Espanya "continua encapçalant la llista dels països de l'OCDE amb més atur malgrat la dificultat que tenen les empreses de determinats sectors per trobar treballadors".
  • També insisteixen en la necessitat "d'ajustar l'oferta curricular del sistema educatiu i les passarel·les entre polítiques passives i actives d'ocupació" per millorar la situació del mercat laboral espanyol. 

D'on venim? A Espanya, l'atur del mes de febrer ha baixat en 7.452 persones i ha situat la xifra total en 2.760.408 parats. Són també menys persones registrades que ara fa un any. En concret, 150.607 menys que el febrer del 2023, una reducció del 5,17%.

  • A Catalunya hi ha 346.373 parats registrats, que són 698 menys que al gener (-0,2%), quan hi va haver un petit repunt després de la campanya de Nadal, i 4.915 menys que el mateix mes de l'any passat.