Economies
Balcó d’un habitatge
Foto: Balcó d’un habitatge | Ajuntament de Barcelona / Clara Soler Chopo
Habitatge

El govern espanyol endarrereix l'entrada en vigor del topall dels lloguers

Temps de lectura: 2 minuts
Balcó d’un habitatge
Foto: Balcó d’un habitatge | Ajuntament de Barcelona / Clara Soler Chopo

El Ministeri d'Habitatge ha anunciat a EFE que l'índex de referència dels lloguers s'endarrereix uns dies i finalment entrarà en vigor a partir d'aquest divendres 15 de març.

Per què és important? El topall estava previst que es publiqués aquest dimarts i entrés en vigor el 13 de març, però el govern espanyol ha retardat la posada en marxa.

Què esperar? 

  • El Ministeri ha indicat que aquest dimarts acaba el termini de consulta pública sobre l’índex i que al llarg de dimecres es respondrà totes les “consultes ciutadanes i institucionals”.
  • Un cop fet això, està previst que el secretari d’Estat d’Habitatge, David Lucas, signi la resolució perquè l’índex es publiqui oficialment al BOE a partir del 15 de març.
  • A partir de llavors ja es podrà tramitar la declaració de zones tensionades per regular els lloguers.

Situació actual: Ara per ara, doncs, la ciutadania només pot consultar l'índex de preus de referència, però aquests no entraran en vigor fins divendres.

En detall: Catalunya és l'única comunitat que, de moment, ha sol·licitat aplicar la regulació.

  • L'objectiu de la Generalitat és crear una única àrea tensionada a 140 municipis, entre els quals està inclòs Barcelona. El topall del preu del lloguer s’aplicarà en una part del territori on viuen 6,2 milions de persones, és a dir, el 80 % de la població catalana.

Com funciona? El sistema ofereix un rang de valors de preus de lloguer d'habitatges a tot el país. Serveixen com a referència, a títol orientatiu, per a la fixació de la renda als nous contractes d'arrendament d'habitatge.

  • El rang superior marcarà el límit de la renda a què podran oferir l'habitatge els propietaris obligats a acollir-se a aquest límit a les zones tensionades.

Context: La Generalitat, per la seva banda, es mostra contrària en com ha quedat configurat l'índex estatal i exigeix ​​incorporar-hi les seves referències perquè, segons la manera de veure, els preus resultants són massa alts.

  • Però el Ministeri d'Habitatge imposarà el sistema de referència estatal i no permetrà noves aportacions.
Categoria: Economies