Economies
Dona que obre amb les claus la porta d'un pis
Foto: Dona que obre amb les claus la porta d'un pis | Ajuntament de Barcelona / Mariona Gil
Lloguer

Desacord entre Govern i Estat pel topall del lloguer: "No farà baixar els preus"

Actualitzat: Dimarts, 27 de febrer de 2024. 12:14
Temps de lectura: 3 minuts
Dona que obre amb les claus la porta d'un pis
Foto: Dona que obre amb les claus la porta d'un pis | Ajuntament de Barcelona / Mariona Gil

L'entrada en vigor de la regulació del preu del lloguer a l'Estat ha de ser "imminent", però des del Govern denuncien que el topall que el govern espanyol vol definir no ajudarà a abaixar els preus.

Per què és important? L'entrada en vigor de la regulació de lloguers ha de fer-se realitat d'aquí a pocs dies i l'índex de preus és l'eina que definirà si els lloguers que estan molt alts hauran de baixar o no.

Què en sabem? La consellera de Territori, Ester Capella, ha lamentat aquest dilluns que el govern espanyol finalment opti per aplicar un índex de preus del lloguer "homogeni" a tot l'Estat i es desmarqui de la fórmula catalana.

  • En una roda de premsa i després de reunir-se d'urgència amb la ministra d'Habitatge del govern espanyol, Isabel Rodríguez, Capella ha avisat que "no farà baixar els preus a Catalunya".
  • Pel Govern, l'índex estatal opta per un rang de valors i no un valor fix, cosa que dona un marge més gran als preus.

Context: La Generalitat vol un sistema propi per a Catalunya, que incorpori l'índex amb què es van limitar els preus entre 2020 i 2021.

  • El govern volia que l'índex català se sobreposés a l'estatal, fórmula que, segons Capella, permetria frenar els preus del lloguer i facilitar-ne una baixada.
  • Per la Generalitat, aquesta opció és legal i robusta. "Continuaré batallant", ha avisat Capella abans de recordar que encara hi ha dies al mes de febrer per un acord.

D'on venim? Aquests fets ja els van denunciar des del Sindicat de Llogateres. L'organització va denunciar a les xarxes socials que el PSOE no vol donar detalls sobre aquest índex.

  • "El PSOE està intentant colar per la porta del darrere un índex que l'únic que farà és que els lloguers no puguin pujar més. Però està clar que no podem normalitzar els preus de la bombolla de lloguers més alta que hem tingut mai", finalitza l'organització.

El més nou: El nou índex de preus dels lloguers entrarà en vigor el dimecres 13 de març. Segons avança l’agència EFE, està previst que la ciutadania podrà consultar l’índex de preus de referència a partir d’aquest mateix dimarts, 27 de febrer, però no entrarà en vigor fins d’aquí a dues setmanes.

A la pràctica. Sigui quin sigui l'índex que s'apliqui, la mesura afectarà 140 municipis que la Generalitat va declarar com a zones tensionades pel que fa a l'accés a l'habitatge.