Eleccions generals 2023
L'exconseller d'Economia Jaume Giró
Foto: L'exconseller d'Economia Jaume Giró | ACN
Elecccions generals

Giró no es presenta finalment a les primàries per encapçalar la llista de Junts al 23-J

Temps de lectura: 2 minuts
L'exconseller d'Economia Jaume Giró
Foto: L'exconseller d'Economia Jaume Giró | ACN

L'exconseller d'Economia Jaume Giró no es presenta finalment a les primàries de JxCat per triar el cap de llista pel 23-J.

Per què és important? Giró finalment no concorrerà a les primàries i, per tant, no li disputarà el lideratge a l'actual cap de files a Madrid, Míriam Nogueras.

Els motius: Després que s'hi postulés dimarts, Giró ha explicat en declaracions a l'ACN que l'expresident Carles Puigdemont i el secretari general de Junts, Jordi Turull, li han fet saber que obrir ara unes primàries "no és el més oportú ni convenient".

  • Giró ha apuntat que té "el màxim respecte" tant per Puigdemont com per Turull i que valora l'opinió de tots dos: "També, en aquest cas, entenc les raons que m'exposen". I, de fet, creu que és "el millor per al partit".
  • D'altra banda, l'exconseller veu el calendari de primàries "molt ajustat" i això fa que dubti que se celebrin "en condicions".

Què esperar? Segons el reglament de primàries aprovat pel partit, el termini de presentació de candidatures estarà obert fins a aquest diumenge 4 de juny. La campanya de les primàries serà del dilluns 5 al dijous 8 de juny i la votació serà l'endemà, el divendres 9 de juny.

  • L'actual portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, és ara l'única candidata per a les primàries.

D'altra banda, l'exconseller també ha remarcat el seu compromís sobiranista "ferm, inequívoc i decidit". Ha remarcat que té "una visió pròpia" sobre el rol que JxCat hauria de jugar al Congrés, però que alhora és "compartida" per militants, simpatitzants i votants de Junts.

  • En aquest sentit, ha reivindicat "rendibilitzar cada vot" i practicar la "negociació intel·ligent i competent" a favor dels interessos de Catalunya, quan l'aritmètica ho permeti.

Reaccions: "El meu reconeixement a Jaume Giró. Les eleccions del 23-J són decisives. En molts sentits. Arrenquem. Junts". Aquesta és la reacció a Twitter de la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras.

  • Per la seva banda, l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha lloat el "gest" de l'exconseller. "Giró ha estat un gran conseller d'Economia, i és un actiu polític d'alt nivell. Amb aquest gest demostra, a més, que té un gran sentit de país", ha afirmat Puigdemont a través del seu compte de Twitter.