Eleccions generals 2023
Votants en una mesa electoral de la Universitat de Barcelona
Foto: Votants en una mesa electoral de la Universitat de Barcelona | Oliver de Ros
Eleccions generals

Nova data pel sorteig de les meses electorals: quan sabré si em toca anar-hi?

Temps de lectura: 2 minuts
Votants en una mesa electoral de la Universitat de Barcelona
Foto: Votants en una mesa electoral de la Universitat de Barcelona | Oliver de Ros

Els sortejos que s'han de celebrar als ajuntaments per escollir les persones que formaran part de les meses electorals de les eleccions generals d'aquest 23 de juliol s'han avançat.

Per què és important? L'anunci del president Pedro Sánchez d'avançar la convocatòria d'eleccions generals ha suposat un canvi d'última hora en el calendari, sobretot per la proximitat amb les passades eleccions del 28 de maig.

La JEC ho avança dos dies

Què en sabem? La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat avançar dos dies la data perquè els ajuntaments realitzin el sorteig per assignar als ciutadans que formaran part de les meses electorals.

  • D'aquesta manera es modifica el calendari i es farà entre el 22 i el 28 de juny.

Els motius: Els ajuntaments havien demanat aquest canvi assenyalant que coincideixen en el temps amb la constitució de les noves corporacions locals sorgides de les passades eleccions del 28 de maig.

Com funciona el procediment?

Què esperar? Un cop feta la tria, s'envien les cartes que notifiquen la notícia a la ciutadania. 

  • Segons la llei electoral, la designació com a president i vocal de les meses s'ha de notificar als interessats tres dies després del sorteig i ells disposaran de set dies fer qualsevol al·legació.
  • I, per si t'agafa fora del teu domicili, t'expliquem què fer si estàs de vacances i et convoquen a una mesa electoral aquest juliol.

S'amplia el termini pel vot per correu

A més: La JEC també ha acordat ampliar el termini per dipositar el vot per correu fins al dijous 20 de juliol, un dia més del que estava previst per als comicis del 23-J.

  • L'àrbitre electoral atén així la petició que va realitzar Correus d'estendre-ho, tal com ja va passar amb el 28-M. Els ciutadans podran portar el vot en els horaris habituals de les oficines.
  • La JEC remarca que Correus "haurà d'extremar la diligència per assegurar que els sobres amb el vot poden entregar-se el dia de la votació a les respectives meses electorals, dins dels terminis legalment establerts".
Etiquetes: Eleccions JEC