Eleccions municipals 2023
L'Ajuntament de Barcelona
Foto: L'Ajuntament de Barcelona | ACN
Eleccions municipals

Com i quan es decideix l'alcalde o alcaldessa del teu municipi?

Actualitzat: Dimecres, 31 de maig de 2023. 12:37
Temps de lectura: 3 minuts
L'Ajuntament de Barcelona
Foto: L'Ajuntament de Barcelona | ACN

Un cop celebrades les eleccions municipals el següent pas és formar govern local i investir els alcaldes o alcaldesses dels pobles i ciutats de Catalunya. Com i quan es decideix l'alcalde o alcaldessa del teu municipi?

Per què és important? El passat 28 de maig es van celebrar els comicis locals arreu d'Espanya. Amb els resultats sobre la taula, les candidatures que no hagin aconseguit una majoria absoluta tenen un període per negociar amb altres formacions per arribar a l'alcaldia.

En detall: La llei que regula la investidura del màxim responsable dels ajuntaments és la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), que s'encarrega d'establir els terminis i procediments que s'han de complir per concórrer a les urnes. 

Quan se celebra la investidura de l'alcalde o alcaldessa? 

Què en sabem? Els nous ajuntaments que sorgeixin de les votacions del 28- es constituiran 20 dies després del dia de les eleccions. 

  • Per tant, aquest any, serà el pròxim dissabte 17 de juny. 

Tot i això, en aquells municipis que hi hagi pendent algun recurs contra la proclamació dels regidors municipals, la constitució del consistori tindrà lloc el pròxim 7 de juliol, 20 dies després de la resta de municipis. 

Com funciona la investidura? 

El dia que es constitueixi el nou ajuntament, el primer que es fa és formar la mesa d'edat. Aquesta mesa, formada pel regidor amb més edat i el més jove dels escollits en els comicis, seran els responsables de tirar endavant la investidura. 

  • La mesa només pot declarar constituït el nou consistori si hi ha la majoria absoluta dels regidors electes, si no, s'ha de tornar a constituir el cap de dos dies, hi hagi la majoria de regidors o no. 

Com es vota l'alcalde o alcaldessa? 

Als ajuntaments només hi ha una sola votació. Segons la llei, els regidors poden votar qualsevol dels caps de llista de les formacions polítiques que hagin aconseguit representació. 

  • Si en la votació no hi ha cap candidat que obté la majoria absoluta, automàticament es proclama alcalde o alcaldessa el candidat o candidata de la llista més votada en les eleccions. 

A la pràctica: Per tant, si un dels partits que no ha aconseguit ser la força més votada en els comicis vol optar a l'alcaldia del municipi, ha d'aconseguir que altres forces polítiques donin suport a la seva candidatura i aconseguir una majoria absoluta de vots. 

  • Per exemple, a Barcelona la majoria absoluta es troba als 21 regidors. Cap de les candidatures ha aconseguit una majoria absoluta, per tant, s'haurà de fer pactes per aconseguir l'alcaldia de la capital catalana.
  • El candidat de Junts, Xavier Trias, es podria convertir en alcalde de la ciutat si cap altre candidat aconsegueix pactar i arribar als 21 vots. 
  • La candidata de Barcelona En Comú, Ada Colau, aposta per un tripartit d'esquerres format per la seva formació (9 regidors), el PSC (10 regidors) i ERC (5 regidors). Les tres forces sumen 24 regidors, per tant, el candidat socialista, Jaume Collboni, es podria convertir en el nou alcalde de Barcelona.