Eleccions generals 2023
Urna electoral
Foto: Urna electoral | ACN
Eleccions espanyoles

Com funcionen les eleccions generals del 23 de juliol?

Temps de lectura: 3 minuts
Urna electoral
Foto: Urna electoral | ACN

El pròxim diumenge 23 de juliol se celebren eleccions generals a Espanya. Els ciutadans espanyols majors de 18 anys que estiguin inscrits en el cens electoral estan cridats a les urnes. Però, com funcionen les eleccions generals?

Per què és important? Les eleccions generals tenen com a objectiu escollir els representants polítics de cada ciutat o poble d'arreu de l'estat. 

Quan se celebren les eleccions municipals?

En detall: Les eleccions generals se celebren cada 4 anys si la legislatura no té cap sotrac i s'esgota amb normalitat. Les últimes eleccions espanyoles es van celebrar el 2019. Aquell any es van celebrar dos cops els comicis, a l'abril i al novembre, per falta de consens en crear una majoria necessària per governar. 

Com puc saber si puc votar? 

Les persones majors de divuit anys que estiguin inscrites al cens electoral poden exercir el seu dret a vot. El cens està format per tres grups: CER, CERA i CERE. Cada cens té unes característiques pròpies que permeten que les persones que en formin part puguin votar o no en els diferents comicis. 

En profunditat: Tots els votants pertanyents al CER, és a dir, els votants residents a Espanya, poden participar en tots els processos electorals. Per tant, tenen dret a votar en les eleccions locals.

  • També poden votar en les eleccions els electors estrangers que pertanyin al CERE i resideixin a Espanya. 4.444 votants que participen en el cens CERA, votants i votants absents (que viuen a l'estranger) no poden votar en les eleccions locals. Sí, en les eleccions locals, generals i parlamentàries europees

Quants escons es reparteixen per província?

Hi ha 52 circumscripcions electorals pel Congrés dels Diputats, aquestes corresponen amb les províncies espanyoles i les dues ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Segons la llei electoral, cada província té assegurat un mínim de dos escons, tot i que Ceuta i Melilla tan sols s'emporten 1 per cadascú. D'aquesta forma queden assignats 102 escons.

Els altres 248 diputats s'assignen segons la quantitat de població que hi ha a cada província. Que per aquestes eleccions ha quedat així repartit de més a menys:

  • Madrid amb 37 escons. Barcelona amb 32. València amb 16. Alacant i Sevilla amb 12. Màlaga amb 11. Múrcia amb 10. Cadis amb 9. Balears, La Corunya, Las Palmas i Biscaia amb 8. Astúries, Granada, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife i Saragossa amb 7. Almeria, Còrdova, Girona, Guipúscoa, Tarragona i Toledo amb 6. Badajoz, Cantàbria, Castelló, Ciudad Real, Huelva, Jaén, Navarra i Valladolid amb 5. Àlaba, Albacete, Burgos, Càceres, Lleó, Lleida, Lugo, Orense, La Rioja i Salamanca amb 4. Àvila, Conca, Guadalajara, Osca, Palència, Segòvia, Terol i Zamora amb 3. Sòria amb 2. Ceuta i Melilla amb 1.

 

Etiqueta: Eleccions