Eleccions generals 2023
D'esquerra a dreta: Andreu Buenafuente, Carmen Machi, Joan Manuel Serrat i Inés Hernand
Foto: D'esquerra a dreta: Andreu Buenafuente, Carmen Machi, Joan Manuel Serrat i Inés Hernand
Eleccions generals

Buenafuente, Serrat, Machi i 200 personalitats demanen el vot per a l'esquerra el 23-J

Temps de lectura: 2 minuts
D'esquerra a dreta: Andreu Buenafuente, Carmen Machi, Joan Manuel Serrat i Inés Hernand
Foto: D'esquerra a dreta: Andreu Buenafuente, Carmen Machi, Joan Manuel Serrat i Inés Hernand

Més de 200 personalitats espanyoles han signat un manifest que demana el vot per als partits d'esquerres en les eleccions del pròxim 23 de juliol. 

Per què és important? Els sondejos i les enquestes donen un empat tècnic entre les forces d'esquerres i el bloc de la dreta en els pròxims comicis del 23-J. Un escenari que fa activar, encara més, la maquinària dels partits polítics durant els dies que queden de campanya electoral

Què en sabem? Diferents personalitats de la societat espanyola han signat un manifest a favor dels partits d'esquerra. El text demana als ciutadans que vagin "massivament a les urnes" el pròxim diumenge 23 de juliol. 

  • La majoria de les personalitats que s'han sumat al manifest pertanyen el món de la cultura, entorn dels sindicats de CCOO i UGT, entre altres àmbits. 

Què diuen? Els signants apunten que ara "no és moment de retrocessos i de regressions a polítiques que s'han demostrat perjudicials". 

  • El manifest, que porta el nom de "A les urnes, ciutadans", apunta que les eleccions del 23-J són "especialment decisives" perquè hi ha una "nova onada conservadora amb derivacions d'ultradreta". "Aquesta tendència cap a un nou retrocés en drets socials i civils és reversible", remarquen.
  • El manifest planteja els comicis com un plebiscit entre "continuar consolidant i avançant en l'estat social i democràtic de dret" o "retrocedir amb polítiques repressives" que volen "abaixar els impostos als poderosos per retallar l'estat del benestar" i "enfrontar identitàriament els espanyols", a més de derogar lleis "justes i imprescindibles".

Manifest "A las urnas los ciudadanos" by Francesc Cusí Casamitjana on Scribd

A més, el text apunta que la resposta del govern del PSOE i Unides Podem a la crisi de la covid-19 i per la guerra d'Ucraïna ha estat "radicalment diferent" a la de la crisi financera.

  • "Aquestes polítiques han estat possibles perquè molts governs estaven conformats per partits progressistes", indiquen, tot remarcant que el govern de coalició ha fet avenços socials, ha incrementat el salari mínim i les pensions i ha millorat l'economia, entre d'altres.

Qui el firma? Entre els signants hi ha el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el d'UGT, Pepe Álvarez. 

  • El manifest compta amb el suport del director de cinema Pedro Almodóvar; de les actrius Carmen Machi, Ana Belén i Viky Peña; i dels actors Juan Echanove, Juan Diego Botto, Javier Bardem i Omar Ayuso.
  • També el signen l'expresident de la Generalitat José Montilla i els escriptors Javier Cercas, Rosa Montero i Carlos Fonseca.
  • S'hi han sumar el presentador Andreu Buenafuente i la creadora de contingut Inés Hernand.