Eleccions generals 2023
Votants en un col·legi electoral
Foto: Votants en un col·legi electoral | Europa Press
23-J

La campanya electoral del 23-J arrenca amb el repte de mobilitzar l'electorat

Temps de lectura: 3 minuts
Votants en un col·legi electoral
Foto: Votants en un col·legi electoral | Europa Press

La mitjanit d'aquest dijous arrenca la campanya electoral per les eleccions generals d'aquest 23-J. Amb l'auge de la dreta i l'extrema dreta com a teló de fons, la cursa cap al 23-J comença sense unitat programàtica entre els partits independentistes i amb el recte indispensable de mobilitzar l'electorat.

Per què és important? Els partits catalans afronten una nova campanya, aquesta vegada forçada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha avançat els comicis com a reacció als resultats de les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M, on va perdre 700.000 vots.

En detall: Després de la davallada de vots d'ERC, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer una crida a un "front comú democràtic" per mobilitzar el vot sobiranista.

  • El tàndem Gabriel Rufián i Teresa Jordà ha proposat als partits independentistes un "acord mínim programàtic" i fixar un "preu més alt" a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. Però la campanya arrenca sense un mínim comú denominador entre les forces independentistes que es presenten a les eleccions.
  • Per la seva banda, des de Junts, amb Míriam Nogueras al capdavant, ja han advertit que "no regalarà ni un sol vot" a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez per evitar un govern de PP i Vox.
  • El PDeCAT es presenta a les eleccions sota la marca Espai CiU i amb Roger Montañola com a cap de llista per Barcelona. Defensa que han de concórrer al 23-J amb una llista separada perquè, segons diu Montañola, s'assembla a Nogueras "com un ou a una castanya" i qualifica la cap de llista de Junts com a "filocupaire".
  • A més, la CUP ha decidit en consulta interna i amb el 61% dels vots tornar-se a presentar al Congrés. Els anticapitalistes ja han posat "preu" a permetre la investidura de Sánchez: data i pregunta pel referèndum.

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'ha marcat com a objectiu eixamplar la distància respecte al PP a Catalunya. Actualment, és de 10 diputats i vol arribar fins a 15.

  • Sumar-En Comú Podem té com a repte trobar el seu lloc en una campanya molt polaritzada pel vot útil. De fet, els comuns defensen que el 23-J no va del vot útil sinó del "vot decidiu" que diuen que representa la seva candidatura per tal de garantir que es reediti el govern de coalició d'esquerres.
  • I el PP es presenta a Catalunya amb la novetat de Nacho Martín Blanco com a cap de llista per Barcelona. Blanco defensa l'abstenció dels populars en una hipotètica investidura de Sánchez per evitar pactes amb independentistes en cas que el PP no guanyi les eleccions del 23-J.

L'abstenció del vot independentista: Els partits independentistes s'enfronten a una campanya electoral després d'una davallada de la mobilització del vot independentista al 28-M.

  • Finalment, les bases de l'ANC han tombat promoure l'abstenció o el vot nul a les eleccions, tal com proposava la direcció de l'entitat. Així ho ha decidit el 59,7% dels socis que han votat en una consulta interna, amb només una participació del 9,4%. 
  • Per la seva banda, Òmnium crida a omplir "massivament" les urnes per evitar que l'Estat "condemni l'independentisme a la irrellevància".

Què esperar? Són les primeres eleccions dels últims anys en què Cs no es presenta i, per tant, una de les incògnites és on aniran a parar els vots que fins ara anaven al partit lliberal. 

Etiqueta: Eleccions