Eleccions generals 2023
El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
Foto: El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | EFE
Eleccions generals

ERC declina la proposta de Junts de condicionar la investidura: "És bloqueig"

Temps de lectura: 2 minuts
El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián
Foto: El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián | EFE

Cop de porta d'ERC a l'oferta de Junts. Els republicans han considerat que la proposta de només investir un president espanyol si aquest facilita un referèndum d'autodeterminació té la voluntat de "bloquejar". Així ho ha expressat aquest dimecres Francesc Marc Álvaro, número 3 de la candidatura d'Esquerra per Barcelona.

Per què és important? Els republicans han declinat la proposta de Junts de només investir Pedro Sánchez, líder del PSOE, si aquest facilita la celebració d'un nou referèndum.

En profunditat: Marc Álvaro ha argumentat que condicionar la investidura de Sanchez a només facilitar-la si el president espanyol concedeix un referèndum és portar la política a un escenari de bloqueig, ja que el líder del PSOE sempre ha deixat clar que l'autodeterminació no està sobre la taula.

  • "És una proposta de bloqueig disfressada de negociació", ha esgrimit el número 3 d'ERC a Madrid i ha argumentat que aquesta proposta obre la porta a una investidura d'Alberto Núñez-Feijóo. Marc Álvaro ha sigut taxatiu: "ERC no investirà un president de dretes. Altres no ho sé, però de dretes segur que no".

En aquest sentit: Durant el debat de TV3, el candidat d'ERC a Madrid pel 23 de juliol, Gabriel Rufián, ja va refutar parcialment l'oferta i va ampliar l'acord a "moltes més coses" que no només el referèndum.

  • "Nosaltres som els campions dels referèndums. El meu president (Junqueras) va estar a presó i va ser el més condemnat pel referèndum", va argumentar. El republicà va assegurar en rèplica a Nogueras que cal fer un nou referèndum "conjuntament i consensuadament", però sense "paraules buides".