Eleccions generals 2023
Els candidats a presidir Espanya
Foto: Els candidats a presidir Espanya | EFE/ Juanjo Martín
Debat RTVE

Sánchez i Díaz aturen les mentides d'Abascal en directe: "Primer informi's"

Temps de lectura: 3 minuts
Els candidats a presidir Espanya
Foto: Els candidats a presidir Espanya | EFE/ Juanjo Martín

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i la líder de Sumar, Yolanda Díaz, han aturat en diverses ocasions, durant el Debat de RTVE, les diverses mentides del president de Vox, Santiago Abascal. "Primer informi's", ha bufetejat el líder socialista al cap de llista de l'extrema dreta espanyola.

Per què és important? Abascal ha mentit deliberadament en directe en multitud d'ocasions, molts cops Sánchez i Díaz li han hagut d'aturar els peus.

Què ha dit? La primera mentida o ficada de pota fins al fons del comandant de l'extrema dreta ha arribat quan ha volgut acusar de "filoterroristes" a Sumar i PSOE per anar de la mà d'EH Bildu. Abascal ha assegurat falsament que EH Bildu ha votat a favor de la reforma laboral. Això ha provocat el somriure sarcàstic dels presents. Díaz li ha recordat: "Bildu va votar amb vostè en contra de la reforma laboral". I tot seguit, Sánchez ha picat el crostó a Abascal: "Primer informi's!".

  • La segona plantofada l'ha protagonitzat Abascal quan ha criticat el "malbaratament polític i del subvencionament de lobbies ideològics". Davant d'aquestes paraules,  Díaz ha carregat el braç i ha colpejat durament: "Senyor Abascal que ens ho digui vostè això quan ve del xiringuito polític d'on ve és molt greu".
  • Entre de les altres mentides que ha llençat el líder de l'extrema dreta ha estat unes dades falses del govern PSOE-Sumar, acusant-los de treballar menys hores que mai. Sánchez s'ha mossegat els llavis, però Díaz ha contestat contundentment: "No es poden falsejar les dades. Hem treballat un 22% més". Tot seguit ha carregat: "El seu discurs no és real".

D'altra banda: Díaz ha recriminat Abascal no haver demanat perdó per mentir sobre l'autoria de l'assassinat d'una dona a Madrid. El president de Vox va assegurar que el criminal era magrebí, però després es va saber que l'assassí era espanyol. 

  • Abascal en lloc de rectificar en directe ha negat la major assegurant que la causa de tots els mals en els barris és "la immigració il·legal" i ha contraatacat acusant Díaz de "comunista".

Visió global: PSOE i Sumar han defensat en bloc seguir "avançant" en les polítiques socials enfocades a enfortir l'escut social, seguir apujant les pensions, dotar de més drets als treballadors, dotar d'ajudes als migrants perquè s'adaptin i seguir avançant en el diàleg amb Catalunya.

  • Vox tot el contrari. Ha esgrimit "derogar el 'Sanchisme'", és a dir eliminar la majoria de lleis que l'actual govern espanyol ha aprovat. Des de la llei de 'Només sí és sí', la llei trans, la reforma laboral i endurir les fronteres.