Eleccions generals 2023
El candidat del PP Nacho Martín Blanco
Foto: El candidat del PP Nacho Martín Blanco | @Nmartinblanco
Eleccions Generals

Qui és Nacho Martín Blanco, el candidat del PP a les eleccions generals del 23-J?

Temps de lectura: 3 minuts
El candidat del PP Nacho Martín Blanco
Foto: El candidat del PP Nacho Martín Blanco | @Nmartinblanco

Nacho Martín Blanco és el candidat del PP a Catalunya en les pròximes eleccions generals del diumenge 23 de juliol. Fa a penes dues setmanes, canviava de jaqueta política i abandonava Ciutadans a les portes de la campanya electoral. Aquest 23-J, és la gran aposta pels populars catalans per millorar els mals resultats dels conservadors el 2019 quan només va aconseguir 2 dels 48 diputats que es juguen al principat.

Què en sabem? Martín Blanco va néixer el 1982 a Barcelona. S'ha criat al districte de Sarrià-Sant Gervasi i continua vivint a Barcelona.

  • Durant els anys del procés, va intervenir en nombroses tertúlies de mitjans de comunicació en defensa del constitucionalisme i carregant amb duresa contra l'independentisme.

D'on venim? A les eleccions catalanes del 2017 convocades després de la suspensió de l'autonomia de Catalunya, el candidat del PP va ser escollit diputat per Ciutadans al Parlament, comicis en que els taronges van sortir vencedors.

  • Va ser el 8 de juny, fa només uns dies, quan decideix abandonar Ciutadans davant dels irrisoris resultats del partit, que obrien la porta a l'extinció d'aquesta formació.
  • Aleshores, Blanco va argumentar que havia perdut "l'esperança en la capacitat i la viabilitat" del partit.
  • El candidat agafa el relleu de Cayetana Álvarez de Toledo, que va generar fortes polèmiques a les entrevistes que va oferir als mitjans públics catalans.

Catalanitat com a principi ideològic

Blanco rebutja que el PP hagi de fer un gir cap al catalanisme i aposta per un altre concepte: catalanitat, molt utilitzat pel cèlebre periodista i escriptor Agustí Calvet (Gaziel).

  • En una entrevista a nació fa uns dies, el candidat recordava les paraules de l'escriptor quan afirmava que el catalanisme "fa més petit Catalunya" i, en canvi, la catalanitat és "un sentiment que tots els catalans a la nostra vida hem sentit algun moment i és un concepte i idea més inclusius i ampli que ens permet a tots els ciutadans sentir-nos part d'aquesta comunitat i remar junts dins d'Espanya.

Què diu? En les entrevistes i debats electorals d'aquesta campanya, el popular ha expressat un discurs contra l'independentisme moderat, apel·lant a la convivència entre catalans: nacionalistes i no nacionalistes.

  • Blanco diu que no té interès a veure l'expresident Carles Puigdemont emmanillat i a la presó, però sosté que ha de rendir comptes davant la justícia.
  • Equipara Vox i Bildu, i nega que el partit de Santiago Abascal sigui d'extrema dreta. 

Un referent? 

Ha dit en diverses ocasions que se sent inspirat per personatges com Josep Piqué (expresident del PP) o l'expresident del govern espanyol durant la transició, Adolfo Suárez. 

Etiquetes: PP Eleccions