Eleccions generals 2023
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE
Eleccions generals

Sánchez nega que negociés els indults amb ERC i avisa que no hi haurà nou referèndum

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'Espanya, Pedro Sánchez
Foto: El president d'Espanya, Pedro Sánchez | EFE

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE i president espanyol, ha negat que negociés els indults als líders independentistes amb Esquerra, tal com defensa el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián. En una entrevista a La Sexta, també ha advertit que no hi haurà un nou referèndum per molt que EH Bildu i els republicans el collin per investir-lo.

Per què és important? Sánchez ha posat línies vermelles a la voluntat d'ERC de pressionar-lo si necessita els seus vots per ser president d'Espanya. A més, ha desautoritzat Rufián i ha assegurat que els indults no van ser una concessió als republicans.

En profunditat: Sánchez ha expressat que vol reeditar el govern de coalició amb Sumar tot i que necessiti el suport extern d'ERC i Bildu. Tanmateix, s'ha tancat en banda en fer concessions en "qüestions territorials" com el referèndum, una línia vermella pel socialista.

  • El secretari general del PSOE ha contradit les paraules de Rufián i ha negat que els indults es negociessin amb ERC i ha sostingut que en aquella etapa l'independentisme reclamava l'amnistia.
  • "L’independentisme demanava amnistia, i demana referèndum d’autodeterminació, però no n’hi ha hagut ni n’hi haurà, en primer lloc, per una convicció personal i política, i perquè cap constitució la contempla", ha argumentat.

D'altra banda: El president espanyol ha tornat a defensar el diàleg amb la Generalitat per "canalitzar" la situació política a Catalunya i ha assegurat que avui dia la societat catalana expressa "un suport majoritari a la unitat" i que "la primera força política és el Partit Socialista".

  • Sánchez ha argumentat al respecte que vol que Espanya sigui "la del sí" davant dels del 'no', com els de Vox, que volen aplicar de nou l'article 155 i il·legalitzar partits independentistes. Tot i això, ha demanat paciència al seu electorat espanyol perquè "caldrà temps per tancar l'encaix" de Catalunya, ja que "l'independentisme com a moviment polític existeix al SXXI, però té la lògica al segle XIX, XX, no del XXI".