Eleccions generals 2023
El secretari general de Junts, Jordi Turull i la candidata a Madrid, Míriam Nogueras
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull i la candidata a Madrid, Míriam Nogueras | EFE
Eleccions generals

Junts carrega contra les condicions d'ERC a la investidura de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
El secretari general de Junts, Jordi Turull i la candidata a Madrid, Míriam Nogueras
Foto: El secretari general de Junts, Jordi Turull i la candidata a Madrid, Míriam Nogueras | EFE

Junts ha carregat contra les condicions que ha posat Esquerra per investir Pedro Sánchez després de les eleccions generals d'aquest diumenge. 

Per què és important? Si ERC i Junts es posessin d'acord per portar les mateixes condicions tindrien més força negociadora per collar Sánchez en cas que necessites els escons dels partits independentistes.

Què han dit? Qui primer ha criticat les tres condicions d'ERC (avançar en el diàleg, acabar amb l'infrafinançament i el traspàs de Rodalies) ha estat el secretari general de Junts, Jordi Turull, que ha carregat amb contundència: "No he anat tres anys i mig a la presó per a traspassar Rodalies i millorar el finançament".

  • En aquest sentit, aquest dijous la cap de llista de Junts a Madrid, Míriam Nogueras, ha titllat de "pantalla passada" les exigències dels republicans i ha apujat el to contra ERC assegurant que el balanç de la seva estratègia és "nefast".

En profunditat: Aquest dimecres passat, en un acte a l'Hospitalet de Llobregat, el president de Catalunya va detallar les condicions que exigirà Esquerra per votar a favor en la suposada investidura del líder socialista.

  • Aragonès va assegurar que demanaran continuar la negociació política, acabar amb el dèficit fiscal i culminar el traspàs de Rodalies.
    El líder d'ERC va argumentar que són "assumibles" aquestes propostes i va passar la patata calenta al PSOE: o les accepten o el PP governarà.

D'on venim? Aquestes exigències que marquen els republicans venen després que declinessin l'oferta de Junts de tan sols posar una condició indispensable: el referèndum.

  • El número 3 d'ERC per Barcelona, Francesc Marc Álvaro, va argumentar que condicionar la investidura de Sánchez a només facilitar-la si el president espanyol concedeix un referèndum és portar la política a un escenari de bloqueig, ja que el líder del PSOE sempre ha deixat clar que l'autodeterminació no està sobre la taula.