Eleccions generals 2023
El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo
Foto: El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo | EFE/Javier Lizón
Eleccions generals

El PP guanya per majoria absoluta al Senat i la coalició ERC-Bildu serà tercera força

Temps de lectura: 2 minuts
El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo
Foto: El president del PP, Alberto Núñez-Feijóo | EFE/Javier Lizón

El Partit Popular ha arrasat en les eleccions generals al Senat. Els d'Alberto Núñez-Feijóo han obtingut més de 140 senadors i tindran un paper fonamental en la funció legislativa. A més, la coalició ERC-Bildu s'ha consolidat com a tercera força amb 11 escons.

Per què és important? Els populars s'han proclamat clars guanyadors de la cambra alta espanyola i la coalició independentista d'esquerres catalana i basca pren força.

Resultats: El PP tindrà 120 escons més 23 senadors per designació autonòmica, una xifra contundent per sobre dels 133 de la majoria absoluta. La segona formació més votada ha sigut el PSOE, amb 72 senadors més els 19 parlamentaris per designació, que perd 21 escons i perd el control de la cambra.

  • La tercera força ha sigut la coalició d'esquerres ERC-Bildu, que ha obtingut 7 escons per votació més els 4 parlamentaris per designació autonòmica (3 ERC i 1 Bildu). Seguits pel PNB, que obté 5 senadors més 1 per designació autonòmica. Amb 1 senador, més 2 per designació autonòmica, es queda Junts.
  • A més, quatre formacions han obtingut representació al Senat amb 1 escó: Unión del Pueblo Navarro, Agrupación Socialista Gomera, Agrupación Herrera Independiente i Eivissa i Formentera pel Senat.

Al Congrés: El bloc de la dreta espanyola PP-Vox s'ha quedat a les portes, a menys d'una desena d'escons, de poder aconseguir la majoria absoluta per irrompre a la Moncloa. Feijóo ha capitalitzat el vot contra Sánchez i ha desgastat molt l'extrema dreta d'Abascal que ha perdut la meitat d'escons que actualment tenia.

  • I és que Sánchez ha millorat els resultats dels darrers comicis pujant uns pocs escons que, tot i això, han estat insuficients per imposar-se a un Feijóo que ha aglutinat el vot de la dreta i ha absorbit el ja extint Ciutadans.

Qui governarà? L'independentisme té la clau de la governabilitat d'Espanya amb uns resultats empatadíssims entre ERC i Junts, que han aconseguit 7 escons cadascun, EH Bildu (6) que passa per davant al PNB (5) i el BNG de Galícia amb 1 escó. En aquest sentit, l'únic partit independentista que ha quedat fora ha estat la CUP, que ha perdut els dos escons que tenia.

Etiquetes: Senat PP ERC EH Bildu