Eleccions generals 2023
El president en funcions Pedro Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
Foto: El president en funcions Pedro Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | EFE
Eleccions Generals

Per què van fallar la majoria de les enquestes del 23-J?

Temps de lectura: 3 minuts
El president en funcions Pedro Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero
Foto: El president en funcions Pedro Sánchez i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | EFE

La majoria de les enquestes durant la campanya del 23-J, moltes plasmades en diaris conservadors espanyols, donaven per fet una majoria de la dreta i l'extrema dreta de PP i Vox. La dreta mediàtica celebrava abans dels comicis un govern presidit per Alberto Núñez Feijóo, però molts sondejos han fracassat a l'hora d'il·lustrar el sentit dels vots dels espanyols. Què ha passat?

D'on venim? El PP ha obtingut 136 diputats, el PSOE 122, Vox 33 i Sumar 31.

Sis dies abans de les eleccions, aquest era l'optimisme que reflectien alguns dels últims sondeigs:

  • GAD3 per ABC augurava pel PP fins a 152 vots i 28 escons per Vox. Sumats aconseguirien 180 diputats, per sobre de la majoria absoluta. Al PSOE li atorgava 115 diputats i a Sumar 24.
  • Nc Report per La Razón reflectia una victòria contundent del PP amb entre 153 i 156 escons, entre 106 i 109 diputats pel PSOE i un tercer lloc gairebé empatat entre Vox i Sumar. 
  • SocioMétrica publicat a El Español donava 143 escons a Feijóo i 37 a Vox, suficient per governar Espanya. Al PSOE només li atorgava 107 escons i a Sumar 33 parlamentaris.
  • Sigma Dos per El Mundo donava 147 escons a Feijóo, 29 a Vox, 108 al PSOE i 34 a Sumar.
  • La Vanguardia també publicava una enquesta que dibuixava una majoria absoluta de PP i Vox.

Tot i això, totes aquestes enquestes han fallat. La Cadena SER entrevistava aquest vespre la directora de 40dB, Belén Barreiro, agència d'investigació que ha fet les enquestes per l'emissora i El País, que a diferència de la resta, sí que s'ha aproximat força als resultats de les urnes el diumenge passat, per esbrinar en què han errat les enquestes.

  • 40dB va pronosticar que no hi hauria majoria entre PP i VOX i atorgava 135 diputats pel PP (en té 136).

Què diu? Per Barreiro, el principal problema és la "cuina" a l'hora de fer enquestes (és una manera d'analitzar dades que intenta apropar els resultats a la realitat tant com sigui possible. No és irregular sempre que es mostri la metodologia públicament.).

  • Alguns partits han criticat, per exemple, la "cuina" del CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques), que un cop recullen les dades després els interpreten i analitzen, un aspecte que ha provocat molts errors en els sondeigs.
  • "És difícil tindre opinió sobre el treball dels altres", diu Barreiro, tot i que demana a les altres agències que "publiquin les dades brutes, sense cuines" perquè creu que és important tenir les dades directes d'intenció de vot, record de vot, simpatia..etc.
  • "Es tracta d'un sector molt masculinitzat" i demana comunicar les dades de manera "menys prepotent". En aquest sentit, anima a més sociòlogues dones que entrin a la professió i als homes que aprenguin de les dones, això és, a comunicar d'una manera "més tranquil·la".
  • Fa una defensa de les enquestes online, de les que s'han dit "moltes coses dolentes" i recorda que Espanya és un "país digitalitzat, en ple segle XXII". 

A més, Barreira ha admès que a 40dB tenien previst un creixement del PSOE i una caiguda del PP perquè el tracking que han anat fent l'última setmana anava mostrant aquest apropament.

  • Tots els baròmetres, a més, reflectien que els espanyols aprovaven amb bona nota les polítiques del govern de coalició i que el preferit sempre era Pedro Sánchez i no Alberto Núñez Feijóo.