Eleccions generals 2023
Els principals líders del PNB
Foto: Els principals líders del PNB | EFE
Investidura

El PNB dona l'esquena al PP: no negociarà una investidura de Feijóo

Actualitzat: Dimarts, 25 de juliol de 2023. 13:40
Temps de lectura: 2 minuts
Els principals líders del PNB
Foto: Els principals líders del PNB | EFE

Un dia després de la celebració de les eleccions generals, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es va posar en contacte amb diferents forces polítiques per explorar suports per una investidura. El PNB ja li ha contestat i no és el que el popular esperava.

Per què és important? Els resultats dels comicis generals han deixat un arc parlamentari dividit. PSOE i PP necessiten arribar a acords amb les formacions més minoritàries per poder investir als seus candidats com al pròxim president del govern espanyol. 

En detall: Feijóo ha començat a negociar una possible investidura amb aquells partits que li podrien donar suports. Aquest són Vox, PNB, UPN i Coalició Canària. 

Què en sabem? El PNB, que va votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez l'any 2019, ja ha rebutjat negociar amb el PP. 

  • Així li ha fet saber el president del PNB, Andoni Ortuzar, al líder del PP aquest dilluns a la nit en una trucada, segons han explicat fonts de la formació basca. 
  • Els nacionalistes bascos ja havien avançat durant la campanya electoral que no facilitarien una investidura de Feijóo si aquesta depengués de Vox. El partit basc ha mostrat sempre el seu rebuig a l'extrema dreta. 

Context: L'endemà de les eleccions, Feijóo ha estat iniciant converses de negociació amb diferents formacions alhora que demanava al PSOE que li facilités la seva investidura. 

  • De moment, el líder del PP pot comptar amb els vots a favor del seu partit, de Vox i UPN, que ja ha avançat la seva disposició a votar a favor de Feijóo. 
  • Tot i això, el popular es quedaria lluny de la majoria absoluta, ja que la suma dels diputats del PP, de Vox i d'UPN arriben als 170, i la majoria absoluta es troba als 176. 

A la pràctica: La negativa del PNB fa impossible la suma, ja que el PP necessitaria els vots a favor del partit basc i de Coalició Canària, que té una diputada, per arribar a la majoria absoluta. 

Què diu? Per la seva banda, el líder del PP ha considerat la decisió del PNB de "conclusió precipitada". Tot i això, Feijóo ha assegurat que tant UPN i Coalició Canària "estan en la millor de les disposicions".