Eleccions generals 2023
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i a la seva dreta el president d'Espanya en funcions
Foto: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i a la seva dreta el president d'Espanya en funcions | EFE
Investidura

Perdonar el deute a Catalunya, la proposta que desperta malestar entre les comunitats

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i a la seva dreta el president d'Espanya en funcions
Foto: La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i a la seva dreta el president d'Espanya en funcions | EFE

La proposta que el govern espanyol assumeixi part del deute de Catalunya amb l'Estat a canvi del suport d'ERC i Junts a l'eventual investidura de Pedro Sánchez ha despertat el malestar entre les comunitats autònomes, governades per diferents partits.

Per què és important? Sánchez necessita el suport dels independentistes per tornar a governar Espanya i una de les propostes que ha posat el seu partit (PSOE) sobre la taula és una reforma del sistema de finançament autonòmic.

En profunditat: La ministra d'Hisenda en funcions i número dos del PSOE, María Jesús Montero, va assegurar que existia la possibilitat que alguns partits independentistes plantegessin la reforma del sistema de finançament i la condonació del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica.

  • Montero va apostar per impulsar aquesta reforma durant la següent legislatura si aconsegueix teixir els suports necessaris. En aquest context, diversos governs autonòmics s'han queixat i han reclamat que no es faci diferències entre els territoris.

Què han dit? El president en funcions d'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha argumentat que el govern espanyol ha d'assumir el deute autonòmic però "sense més greuges entre comunitats" i "exactament igual per totes les comunitats, en el mateix percentatge".

  • El president de la junta d'Andalusia, el popular Juanma Moreno, ha carregat contra la proposta i ho ha titllat de "preventa". En aquest sentit, ha criticat el nou president del PP a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, que ha declinat un nou model de finançament autonòmic negociat "a l'habitació fosca del separatisme". Ha exigit tracte prioritari per ser la comunitat "pitjor tractada" i amb més deute.
  • Una altra de les comunitats liderades pel PP, la Xunta de Galícia ha mostrat "preocupació" perquè Sánchez pugui realitzar aquesta possible condonació de deute, la qual cosa considera que seria una mesura “inequitativa”.
  • En el cas de Madrid, des de l'Executiu liderat per Isabel Díaz Ayuso demanen que no es condoni el deute de Catalunya, advertint que Sánchez està "disposat a qualsevol mecanisme per a seguir en La Moncloa".

En xifres: Segons les últimes dades del banc d'Espanya, el deute de Catalunya ascendiria fins als 70.000 milions d'euros des que l'Estat va crear l'ajuda l'any 2012.