Eleccions municipals 2023
Ajuntament de Vilafranca del Pendès
Foto: Ajuntament de Vilafranca del Pendès | ACN
Eleccions municipals

Ordenen la retirada dels símbols independentistes de l'Ajuntament de Vilafranca

Temps de lectura: 2 minuts
Ajuntament de Vilafranca del Pendès
Foto: Ajuntament de Vilafranca del Pendès | ACN

La Junta Electoral de Zona (JEZ) ha ordenat a l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) que retiri els símbols independentistes que hi ha a la façana de la Casa de la Vila. 

Per què és important? Durant la campanya electoral, la Junta Electoral és la responsable de fer d'àrbitre per garantir la transparència del procés electoral i la neutralitat política. 

Què en sabem? En una resolució emesa aquest divendres, la JEZ conclou que el llaç groc i la pancarta demanant l’alliberament de presos polítics són dos elements que no s’ajusten a la normativa vigent en període electoral.

  • Els dos símbols havien estat denunciats pel regidor de Ciutadans, Eladio Garcia.
  • A la resolució, la JEZ assenyala que el llaç i la pancarta van en contra “l’obligació d’absoluta neutralitat política i respecte a la ideologia heterogènia de la ciutadania” i recalca la prohibició d’exhibir-los quan els comicis estan convocats.
  • L'organisme insta l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, a retirar el llaç i la pancarta en menys de 24 hores des que rebi la notificació. I l’avisa que no podrà col·locar els símbols a cap altre equipament, sota l’advertència que podria incórrer en un delicte de desobediència.

En profunditat: La Junta de Zona recorda que la Junta Electoral Central va unificar criteris sobre totes les queixes relacionades amb simbologia ideològica situada en edificis públics durant períodes electorals.

  • Ressalta que el 2017 es va concloure que els poders públics s’han d’abstenir de col·locar a edificis públics símbols “que puguin considerar-se partidistes” i que aquests han de ser retirats abans que es convoquin les eleccions. En aquest cas, els comicis del 28-M es van convocar el passat 4 d’abril.

D'on venim: La JEZ també recorda el cas de les pancartes al Palau de la Generalitat, pel qual va acabar sent jutjat i inhabilitat el president Quim Torra.