Eleccions municipals 2023
Els alcaldables de Barcelona
Foto: Els alcaldables de Barcelona | Fotomuntatge de Principal amb imatges de Europa Press
Eleccions municipals

Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona

Actualitzat: Dilluns, 8 de maig de 2023. 15:27
Temps de lectura: 4 minuts
Els alcaldables de Barcelona
Foto: Els alcaldables de Barcelona | Fotomuntatge de Principal amb imatges de Europa Press

El pròxim diumenge 28 de maig se celebren les eleccions municipals a tots els pobles i ciutats de Catalunya. A la capital catalana, els partits ja han confirmat les seves candidatures i els noms dels caps de llista que optaran a l'alcaldia. Quins són els candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona? 

Candidat a les eleccions municipals per ERC: Ernest Maragall

Els republicans tornen a repetir la fórmula dels últims comicis i Ernest Maragall (80 anys) serà l'alcaldable per ERC a l'Ajuntament de Barcelona. El partit va guanyar en vots a les últimes eleccions a la capital catalana, aconseguint 10 regidors. 

En detall: La segona posició de la llista d'ERC l'ocupa de nou la independent Elisenda Alemany. Tanquen la llista del candidat els consellers Tània Verge i Carles Campuzano

 

Candidata a les eleccions municipals per Barcelona En Comú: Ada Colau

Els comuns volen revalidar l'alcaldia per tercer any consecutiu i per aquest motiu continuen apostant per l'actual alcaldessa de la ciutat, Ada Colau (49 anys). L'any 2019, la formació va aconseguir una segona posició empatant amb regidors amb ERC. 

En detall: Les bases de Barcelona En Comú van avalar que Colau es tornés a presentar a l'alcaldia de la capital catalana, tot i que els seus estatuts només permeten presentar-se dues vegades consecutives. Aquestes eleccions són les terceres de la líder del partit a Barcelona. 

 

Candidat a les eleccions municipals pel PSC: Jaume Collboni

Els socialistes també aposten per un nom conegut i, per tercera vegada, Jaume Collboni (53 anys) serà l'alcaldable per Barcelona. El socialista va aconseguir fins a 8 regidors en els últims comicis i va quedar en tercera posició.

En detall: Collboni ha governat amb Colau com a tinent d'alcaldia en els últims quatre anys. El mes de gener va abandonar el govern municipal per centrar-se en la campanya i poder-se distanciar de l'actual alcaldessa. 

 

Candidat a les eleccions municipals per Junts: Xavier Trias

Junts recupera el seu dirigent barceloní per referència: Xavier Trias (76 anys). L'exalcalde de Barcelona, ho va ser del 2011 al 2015, es torna a postular per recuperar el càrrec al capdavant de l'ajuntament. Trias té la missió de millorar els resultats de fa quatre anys, quan Junts va quedar en cinquena posició. 

En detall: Trias no portarà les sigles de Junts en la seva candidatura i ha creat un nou nom per presentar-se als comicis municipals: 'Trias per Barcelona'. L'acompanyaran a la llista Neus Munté, Damià Calvet i Ramon Tremosa. 

 

Candidata a les eleccions municipals per Ciutadans: Anna Grau 

L'actual diputada al Parlament de Catalunya per Ciutadans Anna Grau (56 anys) ha estat l'escollida entre la militància de la formació taronja per ser l'alcaldable a l'Ajuntament de Barcelona. 

En detall: Grau arriba al capdavant del grup municipal després de diverses crisis amb regidors i dirigents del partit. El passat mes d'octubre, Luz Guilarte va renunciar a ser regidora de Ciutadans i a ser candidata a les eleccions.

 

Candidat a les eleccions municipals pel PP: Daniel Sirera 

El PP aposta per Daniel Sirera (55 anys) com a cap de llista de la seva formació. Sirera ha estat cap de gabinet del líder del PP a la Comunitat Valenciana, Carlos Manzón, i va ser president del PP català durant un any, del 2007 al 2008.

En detall: Els populars van ser els últims a escollir el seu cap de llista, després que Josep Bou anunciés que no tornaria a optar a la reelecció com a candidat a l'alcaldia de Barcelona. 

 

Candidata a les eleccions municipals per Valents: Eva Parera

L'actual regidora al consistori Eva Parera (49 anys) es presentarà sota les sigles de Valents. La formació es vol distanciar de Ciutadans per obtenir representació dins de l'Ajuntament de Barcelona. 

En detall: Parera és regidora per Valents, el que abans va ser Barcelona pel Canvi, partit liderat per Manuel Valls.

 

Altres candidatures sense representació 

  • La CUP presenta a Basha Changue (39 anys). Els anticapitalistes tenen l'objectiu d'aconseguir representació dins del consistori barceloní. Actualment, Changue és diputada al Parlament de Catalunya.
  • Vox presenta Gonzalo de Oro-Pulido. L'extrema dreta aposta per un candidat que fa més de 20 anys que es dedica al sector de la banca, i des de 2012 és soci i director d'operacions d'una consultoria de gestió patrimonial.