Eleccions municipals 2023
Paeria de Lleida
Foto: Paeria de Lleida | ACN
Eleccions municipals

ERC i PSC es disputen l'alcaldia de Lleida on les aliances són clau per governar

Temps de lectura: 2 minuts
Paeria de Lleida
Foto: Paeria de Lleida | ACN

Lleida encara les eleccions municipals amb una nova disputa entre Miquel Pueyo (ERC) i Fèlix Larrosa (PSC) per l'alcaldia, que al 2019 van guanyar els republicans per 81 vots.

Context: L'abstenció i els indecisos jugaran un paper decisiu aquest 28-M, que pot acabar amb una Paeria fragmentada de nou, en què les aliances posteriors tornin a ser clau per fer front als reptes de la ciutat els pròxims quatre anys, com el polígon de Torreblanca, el parc comercial de Torre Salses o l'alberg per a temporers de Pardinyes.

  • Toni Postius (Junts) i Xavi Palau (PP) confien ser decisius per formar govern. El Comú de Lleida i Ciutadans esperen seguir tenint representació a la Paeria. La CUP confia tornar a entrar i Activem Lleida, Valents i Vox obtenir algun escó.

D'on venim? L'Ajuntament de Lleida posa fi a una legislatura amb molts moviments. El 2019, es va formar un govern amb ERC (7), Junts (6) i el Comú de Lleida (2). Entre els tres sumaven 15 regidors, un més dels 14 necessaris per tenir majoria absoluta. Completaven els regidors, 7 del PSC, 3 de Ciutadans i 2 del PP. La CUP en va quedar fora. Aquesta composició, però, ha canviat quatre anys després.

  • El febrer del 2021, l'alcalde, Miquel Pueyo (ERC), expulsava del govern el regidor de Junts Sergio González, investigat per uns suposats contractes irregulars. Ara és regidor no adscrit i per a les pròximes eleccions es presenta amb el PP.

En profunditat: Els populars, amb Xavi Palau al capdavant, aspiren a concentrar el vot constitucionalista, aprofitant-se de la crisi a Ciutadans. I és que els taronges van començar la legislatura amb 3 regidors i l'acaben amb 1, Maria Burrel, que anava de número 3 i que ara encapçala la llista de Cs a les municipals del 28-M.

  • Els altres dos van ser expulsats del partit per discrepàncies amb la direcció i es presenten sota les sigles de Valents, amb Ángeles Ribes -anterior cap de llista de Cs- al capdavant. Un altre partit que aspira a obtenir representació per primera vegada a l'Ajuntament de Lleida és Vox, amb Gloria Rico de cap de llista.
  • Per al 28-M, l'anterior cap de llista del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, va de número 2 i encapçala la llista Laura Bergés, després de ser escollida en assemblea