Eleccions municipals 2023
Debat Verificat i deba-t
Foto: Debat Verificat i deba-t | Verificat
Eleccions municipals

Primer debat electoral a Barcelona "sense mentides": què ha dit cada partit?

Temps de lectura: 5 minuts
Debat Verificat i deba-t
Foto: Debat Verificat i deba-t | Verificat

Una de les principals queixes de la societat és que els polítics no paren de mentir. Per molt difícil que sembli, Verificat i la plataforma juvenil deba-t han aconseguit reunir diferents representants polítics a l'alcaldia de Barcelona i verificar cada una de les dades que han aportat els participants. 

Per què és important? El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals a tots els pobles i ciutats d'Espanya. Els ciutadans estan cridats a les urnes per escollir els representants dels seus ajuntaments. 

En detall: Aquest dimecres, Verificat i deba-t han organitzat el primer debat electoral on els participants no podien mentir. Si ho feien, un equip de l'organització, contrastava al moment les dades o les afirmacions i comprovaven la veracitat de les seves paraules. 

  • El debat, que s'ha organitzat dins del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, ha comptat amb la participació de 7 membres dels diferents partits polítics que es presenten als comicis de la capital catalana. 
  • Hi han participat Ester Capella d'ERC, Jordi Martí de Barcelona En Comú, Xavier Marce del PSC, Victòria Alsina de Junts, Paula Añó de Valents, Tomás Ragué del PP i Marina Bravo de Ciutadans. 

A la pràctica: La mecànica del debat ha estat senzilla. Els candidats, que han passat prèviament les dades que tenien a la mà a l'organització, han estat preguntats per diferents temes que afecten la capital catalana.

  • L'organització s'ha encarregat que cada una de les paraules que aportaven els candidats fossin verídiques i contrastaven totes les dades que es mencionaven. 

Què han dit? Els participants han estat preguntats per diferents àmbits de Barcelona: habitatge, seguretat, mobilitat, urbanisme, etc. Fins i tot s'ha debatut, breument, sobre els possibles pactes passades les eleccions. 

ERC: La número tres de la llista d'Ernest Maragall i actual delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, ha anunciat una de les propostes estrella dels republicans a Barcelona: una prova pilot de la renda bàsica universal que s'aplicaria a la ciutat. 

  • A més, la candidata ha explicat en detall la proposta d'ERC per millorar la neteja a Barcelona: "Durant 100 dies, 100 persones es dedicaran a buscar els llocs on hi ha manca de neteja". Capella ha assegurat que el seu partit aposta per augmentar els cossos policials als carrers de la capital catalana.

Barcelona En Comú: El número dos de la llista d'Ada Colau i actual regidor del consistori barceloní, Jordi Martí, ha detallat la proposta del seu partit per fer front al turisme: "Estem en contra que el sistema de la ciutat sigui turisme depenent. Hem d’apostar per innovació i recerca" i ha assegurat que els creuers són "l'activitat que deixa menys diners a la ciutat".

  • Martí ha defensat el model urbanístic de les Superilles a diferents zones de la ciutat i ha assegurat que s'ha d'aposar per polítiques d'habitatge basades en la construcció i compta d'habitatge públic: "Necessitem comprar habitatge privat a qualsevol lloc de la ciutat". 

PSC: El número onze de la llista de Jaume Collboni i actual regidor de l'executiu barceloní, Xavier Marce, ha assegurat que els socialistes aposten per l'ampliació de l'aeroport del Prat perquè "s’han d’incrementar les connexions per tenir altres models econòmics". 

  • Marce ha assegurat que Barcelona és un reclam pel turisme i que per aquest motiu aposten per crear més normes d'allotjament, de convivència i empresarials: "S'ha de desmassificar el turisme per descentralitzar, reduir la contaminació i digitalitzar el sector". 

Trias per Barcelona: La número quatre de la llista de Trias i exconsellera de Junts, Victòria Alsina, ha assegurat que el seu partit vol impulsar una agenda de mobilitat que aposti, entre altres propostes, de la construcció de pàrquings als afores de la ciutat per poder accedir a Barcelona amb transport públic. 

  • Alsina diu que el seu partit també vol premiar als usuaris no habituals del transport públic "perquè així la gent n'agafi més". Una de les propostes de Junts per finançar el transport públic és incloure publicitat en els títols dels transports. 

Valents: La número sis de la llista d'Eva Parera, Paula Añó, ha anunciat la proposta de crear una regidoria única per resoldre el problema de desigualtat que considera que hi ha a la ciutat.

  • Pel que fa a la seguretat a la ciutat, el partit proposa augmentar el nombre de policies que patrullen els carrers i incorporar interlocutors directes amb la policia en les parades d'autobusos. 

PP: El número vuit de la llista de David Sirera, Tomàs Ragué, ha anunciat que una de les propostes dels populars és millorar la xarxa de transports públics, especialment busos i trens. Ragué ha confirmat que el seu partit aposta per l'ampliació de l'aeroport. 

  • El popular també ha assegurat que "l’ús de la moto s’ha de potenciar" i per això proposen que puguin circular pel carril bus. 

Ciutadans: La número tres de la llista d'Anna Grau, Marina Barvo, ha dit que la seva formació està a favor del projecte del Tramvia però "sense urgències". Ciutadans aposta per millorar eltransport públic a la ciutat. 

  • Preguntada per què ha escollit el castellà en les seves intervencions, Bravo ha assegurat que li agrada que s'utilitzi "el bilingüisme amb total normalitat".