Eleccions municipals 2023
Ada Colau i Jaume Collboni durant un debat electoral organitzat per Prisa
Foto: Ada Colau i Jaume Collboni durant un debat electoral organitzat per Prisa | David Zorrakino / Europa Press
Eleccions municipals

Colau guanyaria a Barcelona per davant de Collboni, segons el CIS

Actualitzat: Dijous, 11 de maig de 2023. 13:53
Temps de lectura: 2 minuts
Ada Colau i Jaume Collboni durant un debat electoral organitzat per Prisa
Foto: Ada Colau i Jaume Collboni durant un debat electoral organitzat per Prisa | David Zorrakino / Europa Press

La candidata a l'alcaldia de Barcelona en Comú, Ada Colau, guanyaria les eleccions municipals 2023 a la capital catalana per davant del candidat socialista, Jaume Collboni, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). 

Per què és important? El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions als diferents pobles i ciutats d'Espanya. Els ciutadans estan cridats a les urnes per escollir els futurs representants dels consistoris. 

En detall: El CIS, que s'ha publicat aquest dijous, dona la victòria a Colau per davant de Collboni. 

  • L'enquesta dona a la candidata dels comuns un 24,8% dels vots, que representaria entre 11 i 13 regidors del plenari municipal. 
  • En segona posició, el PSC obtindria un 22,6% dels vots i entre 10 i 12 regidors. 
  • L'exalcalde de Barcelona i candidat de Junts, Xavier Trias, quedaria en tercera posició i tindria entre 8 i 9 regidors, amb un 17,3% dels vots.
  • El candidat d'ERC, Ernest Maragall, seria la quarta força més votada aconseguint entre 6 i 7 regidors i un 13,2% del total dels vots.  
  • El candidat del PPC, Daniel Sirera, obtindria el 7% dels vots i 2 regidors.

A més: Ciutadans es quedaria fora del consistori amb el 2,3% en estimació de vot i lluny, per tant, de la barrera del 5%. Actualment, la formació taronja té 6 regidors a l'ajuntament de la capital catalana.

D'on venim: Fa quatre anys Maragall va guanyar les eleccions amb 10 regidors aconseguint més vots que Colau, que també va obtenir el mateix nombre de representants.

Situació actual: La campanya municipal a la capital catalana comença amb una carrera electoral molt ajustada entre Ada Colau, Jaume Collboni, Xavier Trias i Ernest Maragall. Les enquestes apunten a un empat entre els quatre candidats i fa preveure que els pactes electorals seran clau per decidir qui estarà al capdavant del govern municipal i amb quins suports. 

  • Unes eleccions que poden consolidar un tercer i darrer mandat de Colau o bé un canvi d'etapa després de vuit anys com a alcaldessa de la capital catalana. Fa quatre anys Maragall va ser el candidat més votat, però Colau va revalidar el càrrec gràcies al suport del PSC i de Manuel Valls.
  • Les eleccions a Barcelona també estan marcades pel retorn de Trias. Vuit anys després ha decidit tornar a presentar-se amb una candidatura molt centrada en la seva persona, fugint de les sigles de Junts, i confia a tornar a ser alcalde.