Eleccions municipals 2023
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | ACN
Elecccions municipals

Junts denuncia a la JEC la campanya de prevenció d'incendis del Govern

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès | ACN

Junts ha denunciat que ERC està fent un ús "electoralista i partidista" del Govern en període electoral. La formació de Laura Borràs i Jordi Turull ha impugnat diversos anuncis i actuacions de l'executiu de Pere Aragonès, com la presentació dels mitjans aeris de la campanya de prevenció d'incendis forestals.

Per què és important? El partit creu que la compareixença per la campanya d'incendis vulnera la llei electoral i una instrucció precisa de la Junta Electoral que indica que "durant la campanya electoral els poders públics no podran realitzar cap campanya institucional que atempti contra els principis d'objectivitat i transparència del procés electoral i d'igualtat entre els actors electorals".

En detall: Des de Junts també qüestionen l'anunci sobre l'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors i l'acte de lliurament de diplomes del curs de formació bàsica per a bombers encapçalat pel conseller Joan Ignasi Elena, que va destacar les noves places previstes. Igualment, s'han queixat de l'anunci sobre la creació d'un cos d'acció exterior i Unió Europea de la Generalitat.

  • Consideren que tot plegat es tracta de "campanyes d'assoliments de la tasca de govern, que tenen un contingut clarament electoralista i que no té res a veure amb la salvaguarda de l'interès públic i el correcte funcionament dels serveis públics".
  • Així, la formació de Borràs i Turull exigeix a Aragonès "joc net" i "neutralitat institucional" durant el període electoral, que va començar el 3 d'abril.

Tot i això, la Junta Electoral sí que permet campanyes institucionals sempre que siguin informatives i "imprescindibles per la salvaguarda de l'interés públic o per al correcte desenvolupament dels serveis públics".

D'on venim? La campanya de mitjans aeris va ser presentada pel Govern el 5 de maig, juntament amb el president del Govern, Pere Aragonès, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

  • En el seu discurs, Aragonès va remarcar que el Govern ha volgut abocar "més recursos que mai". "Hi ha més prevenció, anticipació, mitjans i efectius", va dir recordant que la campanya, que tradicionalment durava tres mesos, s'ampliarà a quatre. "El cos de Bombers no havia comptat mai amb tants efectius aeris ni tant aviat", va explicar.

Finalment: Què poden fer i què no els partits durant la campanya electoral?