Eleccions municipals 2023
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | Bernat Vilaró / ACN
Eleccions

ERC alerta d'una "gran aliança conservadora" que "condiciona l'opinió" amb enquestes

Temps de lectura: 2 minuts
El president d'ERC, Oriol Junqueras
Foto: El president d'ERC, Oriol Junqueras | Bernat Vilaró / ACN

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha alertat que la "gran aliança conservadora" s'està tornant a activar perquè té "por" d'una victòria republicana el 28-M.

Per què és important? Les enquestes que s'han anat publicant els darrers dies no pronostiquen bons resultats pels republicans a Barcelona. La darrera ha estat la publicada per Rac1 i La Vanguardia en què es diu que Collboni guanyaria les eleccions municipals del 28-M, mentre que el líder d'ERC a Barcelona i vencedor dels comicis de l'any 2019, Ernest Maragall, perdria la meitat de regidors i passaria de deu a cinc amb l'11,1% de sufragis.

En detall: Durant un míting aquest diumenge a Horta, Junqueras ha advertit que aquesta aliança -que s'ha "repartit el país durant 40 anys"- utilitza tots els mitjans per "condicionar l'opinió" de la ciutadania amb enquestes. Però ha afegit que ERC té una aliança "més poderosa": el lligam amb la gent.

Què s'ha dit? D'altra banda, el cap de llista d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat la candidata de BComú, Ada Colau, i el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, d'"apropiar-se" de l'Ajuntament i de la ciutat després del "pacte de la vergonya" amb Manuel Valls, el 2019: "Ens van robar la ciutat i la il·lusió".

  • La número 3 de la candidatura, Ester Capella, ha advertit que, en canvi, socialistes i comuns només volen que Barcelona sigui una "segona capital" de l'Estat espanyol.

En profunditat: El programa electoral d'ERC a Barcelona promet construir el mercat provisional de l'Estrella als jardins del Baix Guinardó, on s'ha fet avui l'acte, "per tal de garantir la construcció del mercat definitiu al seu emplaçament actual".

  • Durant el míting, una desena d'activistes ha protestat precisament per la construcció del mercat en aquesta zona amb pancartes que reclamaven "Salvem el parc". El projecte de l'Ajuntament passa per buidar el llac dels jardins per fer-hi el mercat.

Tot i això, des de la candidatura asseguren que s'està parlant amb els veïns per buscar una alternativa. Els Mossos han identificat almenys una de les persones que ha participat de la concentració en contra del mercat de l'Estrella.

  • Durant la seva intervenció, Maragall ha dit que tenen "tota la raó" de mostrar la seva "inquietud": "Us agraeixo que vingueu aquí, perquè sabeu que tenim les respostes, i donem la cara. Ens n'ocuparem de debò. Seurem amb vosaltres. La història del mercat de l'Estrella fa massa anys que s'arrossega", ha afirmat el candidat.