Eleccions municipals 2023
Els candidats a les eleccions de Barcelona
Foto: Els candidats a les eleccions de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press
Enquestes

Enquesta: Collboni guanyaria el 28-M frec a frec amb Trias i Colau

Temps de lectura: 3 minuts
Els candidats a les eleccions de Barcelona
Foto: Els candidats a les eleccions de Barcelona | David Zorrakino / Europa Press

El candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, guanyaria les eleccions municipals del 28 de maig frec a frec amb l'exalcalde Xavier Trias (Junts), segons un sondeig del Grup Godó publicat aquest diumenge per RAC1 i La Vanguardia.

Per què és important? El pròxim diumenge 28 de maig se celebren eleccions municipals. Els ciutadans de Barcelona, com els de la resta de municipis catalans, estan cridats a les urnes per escollir els seus representants dins del consistori. 

Què diu l'enquesta? El sondeig és fruit de 1.000 entrevistes a majors d'edat amb dret de vot a Barcelona fetes entre el 4 i el 10 de maig.

  • Collboni i Trias obtindrien deu regidors cadascun, amb un 22% i un 21,6% dels vots respectivament, i tindrien l'actual batllessa i candidata de BComú, Ada Colau, trepitjant-los els talons amb nou regidors i el 19,5% de suports.
  • El líder d'ERC a Barcelona i vencedor dels comicis de l'any 2019, Ernest Maragall, perdria la meitat de regidors i passaria de deu a cinc amb l'11,1% de sufragis.
  • Segons l'enquesta, irrompria al consistori Vox amb quatre edils i el 8,8% de vots i el PP, que presenta Daniel Sirera com a alcaldable, passaria de tres a dos amb el 7,6%.
  • Cs i Valents, que fa quatre anys formaven part de la candidatura de l'ex-primer ministre francès Manuel Valls, perdrien la representació a la plaça de Sant Jaume. Tampoc la CUP aconseguiria cap regidor.

Què esperar? Amb l'escenari que deixa aquesta enquesta, caldrien pactes per governar a Barcelona. PSC i Junts no arribarien a la majoria absoluta de 21 regidors, per tant, s'hauria d'arribar a acords per tirar endavant iniciatives a l'Ajuntament.

D'altra banda, aquesta setmana el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va publicar que la candidata a l'alcaldia de Barcelona en Comú, Ada Colau, guanyaria les eleccions municipals 2023 a la capital catalana per davant del candidat socialista, Jaume Collboni.

  • L'enquesta dona a la candidata dels comuns un 24,8% dels vots, que representaria entre 11 i 13 regidors del plenari municipal.  

D'on venim? Aquest són els resultats dels últims comicis municipals celebrats a la ciutat de Barcelona l'any 2019:

  • ERC: 10 regidors. Els republicans van aconseguir ser la força més votada en les passades eleccions.
  • Barcelona en Comú: 10 regidors. Colau va empatar en nombre de regidors amb Esquerra, sent el segon partit polític en aconseguir més suports.
  • PSC: 8 regidors. Els socialistes van aconseguir quedar en tercera posició en els últims comicis amb Collboni com a candidat.
  • Ciutadans: 6 regidors. Manuel Valls va obtenir 6 representants abans d'abandonar la política municipal catalana.  
  • Junts: 5 regidors. Els postconvergents van obtenir 5 regidors i van ser la cinquena força dins del plenari municipal.
  • PP: 3 regidors. Els populars van aconseguir entrar dins de l'Ajuntament com la força menys votada, amb representació, dins del consistori.