Eleccions municipals 2023
Una mesa electoral de l'Eixample aquest diumenge 28 de maig
Foto: Una mesa electoral de l'Eixample aquest diumenge 28 de maig | Principal
Eleccions Municipals 2023

Quins són els districtes clau per guanyar les eleccions a Barcelona?

Temps de lectura: 2 minuts
Una mesa electoral de l'Eixample aquest diumenge 28 de maig
Foto: Una mesa electoral de l'Eixample aquest diumenge 28 de maig | Principal

Dos districtes de Barcelona acumulen el 30% dels electors de la ciutat i, per tant, són clau en el resultat de les eleccions municipals. Es tracta dels districtes de l'Eixample amb 176.527 veïnes i veïns cridats a les urnes, i el districte de Sant Martí, amb 162.521.

Per què és important? Les eleccions municipals d'aquest diumenge 28 de maig són decisives i, tot i que és impossible saber qui guanyarà, és important saber quines zones són determinants pel resultat final.

En dades: Les dades del cens electoral mostren que tots els districtes han perdut electors en aquests comicis. La decaiguda més destacada és la de Ciutat Vella amb un 6,34% menys de votants respecte a 2019.

  • El districte que menys electors ha perdut és Nou Barris, només un 1,48%. 

Context: Tot i la importància que tenen aquests districtes per quantitat de població, el districte més decisiu és el de Sants-Montjuïc, amb 24.000 electors.

  • Es diu que, històricament, la candidatura que guanya a Sants-Montjuïc és qui acaba aconseguint l'alcaldia.

Visió global: En la lluita per reunir la màxima quantitat de suports, els partits analitzen a quines zones han de fer els seus mítings de campanya per treure el rèdit més gran dels seus esforços.

Previsions: És impossible predir els resultats de les eleccions a cada districte, ni saber si canviaran de color o no. De moment, això és el que va passar a les últimes eleccions de 2019.

  • BComú va guanyar als districtes de Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Sant Martí. En els últims dos, Colau es va imposar a ERC per poca diferència de vots.
  • La candidatura d'Ernest Maragall va ser la que va obtenir més vots a l'Eixample i Les Corts. A Gràcia, es va produir un empat entre Colau i Maragall.
  • Per la seva banda, la candidatura de Barcelona pel Canvi-Cs liderada per Manuel Valls es va imposar al districte de Sarrià-Sant Gervasi mentre que el PSC va guanyar a Nou Barris.