Eleccions municipals 2023
Un veí grava un acte del candidat d'ERC, Ernest Maragall
Foto: Un veí grava un acte del candidat d'ERC, Ernest Maragall | Bernat Vilaró / ACN
Eleccions municipals

Sants-Montjuïc, l'Ohio de Barcelona: per què el nou alcalde pot sortir d'aquest districte

Temps de lectura: 4 minuts
Un veí grava un acte del candidat d'ERC, Ernest Maragall
Foto: Un veí grava un acte del candidat d'ERC, Ernest Maragall | Bernat Vilaró / ACN

Les eleccions municipals del 28 de maig a Barcelona poden resoldre's a Sants-Montjuïc. Els 24.000 veïns del districte que s'estén entre la principal estació ferroviària i el cor dels Jocs Olímpics del 92 són claus per al candidat que vulgui imposar-se en la lluita per l'alcaldia; almenys, això diuen les estadístiques.

Per què és important? La capital catalana celebra els comicis a l'alcaldia aquest diumenge i predir qui serà el nou alcalde és missió impossible. Tanmateix, el fenomen del swing state observat als Estats Units també es dona de forma recurrent aquí, i dona pistes del que pot passar en uns dies o setmanes, quan els partits pactin qui ha de ser el nou batlle.

Context: El partit que guanya a l'estat nord-americà d'Ohio assoleix el despatx Oval de la Casa Blanca, cosa que ha passat tant amb presidents demòcrates com republicans (Joe Biden, Donald Trump, Barack Obama...).

  • Aquest fenomen es produeix també a la capital catalana cada quatre anys, quan celebra eleccions: la candidatura més votada a Sants-Montjuïc és, habitualment, qui acaba aconseguint la vara de batlle de l'Ajuntament.

A fons: L'experiència diu que les eleccions d'aquest diumenge molt probablement passaran pel districte de Sants-Montjuïc. Això és el que ha passat als comicis anteriors:

  • L'any 2019, Ada Colau (Barcelona en Comú) va obtenir una ajustada victòria a Sants-Montjuïc amb el 23,4% dels vots, mentre que ERC es va quedar just per darrere amb el 23,15. Malgrat que el republicà Ernest Maragall va reunir més suports a tota la ciutat, la líder de Barcelona en Comú va revalidar l'alcaldia després d'un pacte amb el PSC i la formació de Manuel Valls.
  • En les eleccions del 2015, els comuns de Colau també van guanyar a Sants-Montjuïc (28,3%) amb força marge de distància respecte a Xavier Trias (18,5%), que va quedar segon com a candidat de CiU. Un resultat que li va permetre començar el seu primer mandat al capdavant del consistori.
  • Més enrere en el temps, l'any 2011, Trias sí que va guanyar a Sants-Montjuïc (24,51%) i ho va fer per davant del PSC (24,08%). Després, va reunir els suports necessaris per assolir l'alcaldia, malgrat que tampoc fos el més votat, ja que ho van ser els socialistes.

Visió global: En la lluita per reunir la màxima quantitat de suports, els partits analitzen a quines zones han de fer els seus mítings de campanya per treure'n el rèdit més gran dels seus esforços. Aquests són els districtes en els quals s'han centrat les diferents candidatures.

  • El candidat d'ERC, Ernest Maragall, el cap de llista del PSC, Jaume Collboni, i el de Junts, Xavier Trias, han visitat els deu districtes de Barcelona en les dues setmanes de campanya electoral. Mentre que el republicà ha passat en tres ocasions per Sants-Montjuïc, el candidat de Junts ho ha fet un cop.
  • La candidata de Bcomú, Ada Colau, ha fet actes amb premsa a tots els districtes menys a Sant Andreu (on va presentar el cartell) i a Sarrià-Sant Gervasi. Així mateix, un dels grans actes de campanya l'ha fet a la Marina (Sants-Montjuïc), on ha reivindicat els barris populars.
  • Per la seva banda, els candidats de Cs, Valents i PPC han centrat els seus esforços a la zona alta de la ciutat i, concretament, a Sarrià-Sant Gervasi. De fet, a les últimes eleccions municipals, en aquest districte va guanyar Barcelona pel Canvi-Cs. I ara, Valents, el partit hereu de Manuel Valls, i Ciutadans, es presenten per separat.

Què esperar? Malgrat que és impossible de predir quins districtes repetiran guanyador i quins canviaran de color, això és el que va passar a les darreres eleccions del 2019.

  • BComú va guanyar als districtes de Ciutat Vella, Horta-Guinardó, Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Sant Martí. En els últims dos, Colau es va imposar a ERC per poca diferència de vots.
  • La candidatura d'Ernest Maragall va ser la que va obtenir més vots a l'Eixample i Les Corts. A Gràcia, es va produir un empat entre Colau i Maragall.
  • Per la seva banda, la candidatura de Barcelona pel Canvi-Cs liderada per Manuel Valls es va imposar al districte de Sarrià-Sant Gervasi mentre que el PSC va guanyar a Nou Barris.