Eleccions municipals 2023
Els candidats a les eleccions municipals de Barcelona aquest 28 de maig, davant de l'Ajuntament
Foto: Els candidats a les eleccions municipals de Barcelona aquest 28 de maig, davant de l'Ajuntament | EFE
Eleccions municipals

Colau, Collboni i Trias, empatats a Barcelona i amb la mirada posada en els pactes

Temps de lectura: 2 minuts
Els candidats a les eleccions municipals de Barcelona aquest 28 de maig, davant de l'Ajuntament
Foto: Els candidats a les eleccions municipals de Barcelona aquest 28 de maig, davant de l'Ajuntament | EFE

La cap de llista de BComú, Ada Colau, el candidat del PSC, Jaume Collboni, i el de Junts, Xavier Trias, arriben gairebé empatats a la cita electoral del 28-M.

Per què és important? Aquest diumenge 28 de maig els ciutadans estan citats a les urnes per decidir el futur de l'ajuntament de Barcelona.

L'anàlisi: Tant Colau, com Collboni, com Trias podrien guanyar perfectament les eleccions, això fa que tots ells tinguin la mirada posada en els pactes postelectorals, ja que es preveu un consistori fragmentat en què cap de les candidatures s'acosti als 21 regidors que marquen la majoria absoluta de l'Ajuntament de Barcelona.

Al detall: Colau aspira a un tercer mandat i ofereix acords a PSC i ERC, però Collboni marca distàncies respecte a l'alcaldessa. Trias es compromet a no intentar ser batlle si no és la força més votada i, en canvi, Maragall no ho descarta.

  • Paral·lelament, hi ha una batalla entre PPC, Cs i Valents per veure qui aglutina el vot de la dreta constitucionalista.

Pactòmetre: Si guanyés les eleccions Colau, els partis que presumptament li podrien donar suport per aconseguir la majoria necessària són el PSC i ERC. En canvi, si guanyés Collboni, podrien ser els Comuns qui el fes alcalde. Si Trias fa el sorpasso i guanya els comicis, tant ERC com el PSC, com el PP, podrien entregar els seus vots perquè destronessin a l'alcaldessa Ada Colau.

Irrupcions: A banda dels grans partits, hi ha una sèrie de formacions amb aspiracions més humils, però que podrien tenir el pes essencial per fer decantar la balança del futur alcalde.

  • El futur de Ciutadans és tot una incògnita perquè molts dels seus adeptes s'han passat a les files del PP. A la CUP cap enquesta li assegura cap regidor. D'altra banda, hi ha partits nous com Barcelona Ets Tu, que podria irrompre amb força, segons algunes enquestes, fins i tot amb dos i tres regidors.