Eleccions municipals 2023
Lluc Salellas (Guanyem Girona)
Foto: Lluc Salellas (Guanyem Girona) | ACN
Elecccions municipals

La CUP guanya per tercer cop consecutiu a Berga i empata amb el PSC a Girona

Temps de lectura: 3 minuts
Lluc Salellas (Guanyem Girona)
Foto: Lluc Salellas (Guanyem Girona) | ACN

La CUP segueix fora de l'Ajuntament de Barcelona, però manté uns resultats similars als municipis com Girona, Olot, Viladamat, Navàs i Berga.

Per què és important? Els cupaires guanyen per tercera vegada consecutiva a Berga i obtenen molts bons resultats a Girona amb el candidat Lluc Salellas.

Girona

El PSC ha guanyat les eleccions a municipals a Girona. Sílvia Paneque s'ha imposat amb el 25,22% dels vots que li han donat 8 regidors, els mateixos que Guanyem Girona que amb Lluc Salellas al capdavant ha quedat segona força amb els mateixos edils, però amb un 23,31% dels suports.

  • A Girona Marta Madrenas va obtenir la victòria amb 9 regidors i durant els darrers anys un pacte amb ERC, que va treure quatre regidors li ha permès governar. Les darreres eleccions van deixar un panorama fragmentat a la capital del Gironès, amb Guanyem en segona posició amb 6 regidors, empatat amb el PSC de Sílvia Paneque. 
  • Salellas ha tornat a presentar-se com a alcaldable per Girona amb la formació independent Guanyem Girona, una plataforma ciutadana formada per la CUP, MES, el Comú de Girona i Som Alternativa. 

Barcelona

A Barcelona, la candidata Basha Changue no ha donat cap sorpresa i la CUP continua fora de l'Ajuntament.  El 2019 va perdre els tres regidors que tenia, passant del 7,4% al 3,9% dels vots.

Badalona

A Badalona la formació passaria de 4 regidors a 1. La número 2, Alba Blanco, creu que una de les causes pot ser la mala gestió de l’actual govern, però la formació no se’n fa responsable. En les passades eleccions municipals la formació Guanyem Badalona-ERC va aconseguir 7 regidors i va quedar en segona posició.

  • La candidata a Badalona, Dolors Sabater, ha tornat a presentar-se com a alcaldable per Badalona. Sabater volia recuperar l'alcaldia i ser el contrapunt d'Albiol al consistori.

Berga

La CUP guanya les eleccions a Berga per tercera vegada consecutiva. Els cupaires freguen els 1.900 vots i tindran sis regidors al ple. Junts es queda amb 4, com a segona força. El PSC tindrà 3 regidors. I BeGI i ERC tindran dos regidors cadascun.

  • Amb poc menys de 17.000 habitants, Berga és el municipi més gran de Catalunya governat per la CUP i l'única capital de comarca. El 2019, Montse Venturós va guanyar les eleccions i va revalidar el seu càrrec. Però el juliol de 2021, en mig del seu mandat l'alcaldessa va renunciar al càrrec per depressió.

Celrà

Per la seva banda, a Celrà la CUP també seguirà governant amb majoria absoluta. En aquest cas es compleix més d'una dècada de la investidura del primer alcalde de la formació, Dani Cornellà. El 2021 van aconseguir tres regidors i es van partir el mandat amb ICelrà, que també havia aconseguit tres edils.

  • En els comicis del 2015 Cornellà va arribar a l'alcaldia amb majoria absoluta i set regidors i el 2019 la va repetir amb nou regidors. Dos anys més tard, però, va decidir passar el relleu a l'actor David Planas que ha estat al capdavant del consistori i aquest maig ha encapçalat la candidatura al municipi. Planas seguirà a l'alcaldia de Celrà amb majoria absoluta, tot i que amb un regidor menys que fins ara.

Viladamat

A Viladomat la CUP ha obtingut una majoria aclaparadora. La formació ha obtingut 7 regidors amb 192 vots, un 82,75%. D'aquesta manera, aconsegueix un regidor més que a les eleccions del 2019 quan van obtenir-ne 6.

Navàs

A Navàs, la CUP ha obtingut 5 regidors i es manté així amb els mateixos resultats que el 2019.