Eleccions municipals 2023
El candidat d'ERC a Barcelona
Foto: El candidat d'ERC a Barcelona | ACN
Eleccions municipals

Galleda d'aigua freda a Calàbria: ERC s'ensorra a les quatre capitals de província

Temps de lectura: 4 minuts
El candidat d'ERC a Barcelona
Foto: El candidat d'ERC a Barcelona | ACN

Galleda d'aigua freda al carrer Calàbria, on es troba la seu d'Esquerra Republicana. La formació republicana s'ha ensorrat a les quatre capitals de província, perdent la primera posició a la capital catalana, a Tarragona i a Lleida. A més, a Girona, no ha aconseguit recollir els vots necessaris per competir per la pole position.

Amb aquests resultats els republicans perden l'alcaldia de Tarragona i de Lleida.

Barcelona

La llista d'Ernest Maragall no ha aconseguit enganxar-se a la cursa per la pole position, perdent la primera plaça que va assolir el 2019 amb 10 regidors. ERC només ha aplegat 5 regidors, quedant-se com a quarta força al consistori de la capital catalana.

  • La baixa participació ha precipitat el vota republicà a la capital catalana, i ha enfonsat un 50% ERC que gairebé ha empatat a regidors amb el PP.

Àrea Metropolitana

Esquerra ha intentat batallar, sense sort, el cinturó roig de l'Àrea Metropolitana, que ha continuat en major part en mans dels socialistes, tot i que hi ha algunes excepcions al Baix Llobregat.

  • Els republicans, que han perdut gairebé una cinquantena de regidors a la comarca baixllobregatina, han fet el sorpasso a Sant Andreu de la Barca. En aquesta localitat els socialistes han governat des del 1979, i per primer cop de la història la coalició municipalista Fem Sant Andreu, que integra ERC, ha batut tots els rècords amb una victòria clara. 

Tarragona

Els republicans comandats per Pau Ricomà han perdut la primera plaça que van aconseguir a les eleccions del 2019, deixant-se pel camí tan sols un regidor. Els socialistes li han guanyat el pols als republicans, imposant-se amb 9 regidors. D'aquesta manera la mètrica electoral no permet que ERC governi amb una coalició alternativa al PSC.

Lleida

Després del gran sorpasso que va protagonitzar ERC als comicis del 2019, amb Miquel Pueyo al capdavant, que va passar de 3 regidors a 7, els republicans s'han desinflat, perdent 2 regidor. Els socialistes s'han imposat amb força arribant fins als 9 regidors, relagant a Pueyo a la tercera posició amb tan sols 5 regidors.

Manresa

Esquerra pot dir aquest cop que ha guanyat plàcidament les eleccions a la capital de la Catalunya central. Marc Aloy, que va guanyar per la mínima els darrers comicis i que es va repartir amb Junts l'alcaldia, s'ha imposat amb claredat revalidant els 7 regidors.

  • El 2019 ERC va guanyar per tan sols 11 vots a Junts. Aquesta casuística va empènyer als dos partits a arribar a un pacte per repartir-se l'alcaldia: el primer any Junts, els altres tres ERC. Aquest cop no caldrà compartir el poder municipal, que quedarà copsat pels republicans.

Amposta

El republicà Adam Tomàs ha revalidat la majoria absoluta al ple d'Amposta malgrat haver perdut cinc dels setze regidors que havia aconseguit fa quatre anys. Serà el tercer mandat consecutiu de l'alcalde d'ERC sense necessitat de dependre de pactes amb altres forces polítiques municipals. Els republicans han aconseguit 4.066 vots, un 46,37% del total. L'increment de representació de l'oposició no ha aconseguit, finalment, trencar aquest domini.

  • Junts per Amposta, que partia sense representació prèvia i amb l'exalcalde Manel Ferré al capdavant, ha aconseguit set regidors gràcies a 2.552 vots. Per la seva banda, Som Amposta de Germán Ciscar ha rebut 1.031 vots i ha sumat un regidor més als dos que ja va aconseguir el 2019.

Santa Coloma

Gabriel Rufián ha aconseguit engreixar la representació republicana a la ciutat metropolitana, però no ha estat suficient per substituir el gran poder socialista de Núria Parlon. ERC ha pujat un regidor, dels 3 als 4 que ha assolit.

  • Aquesta xifra, que els col·loca com a segona força política a la ciutat és totalment insuficient per fer ombra a la llista del PSC, que ha trepitjat a totes les formacions amb 17 regidors.

Igualada

L'exconsellera de Salut Alba Vergés, que ha liderat la llista dels republicans a la ciutat, tampoc ha aixecat el cap. Esquerra ha perdut dos regidors, de 5 que tenia als 3 actuals que li atorga l'escrutini.

  • Vergés no ha aconseguit aplegar el vot republicà per entrar al xoc amb Junts, que ha aconseguit 10 regidors, un més que els darrers comicis.
Etiquetes: Eleccions ERC