Eleccions municipals 2023
Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll
Foto: Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll | @CorisaMediaGrup ·
Eleccions municipals

La candidata ultra Sílvia Orriols és la nova alcaldessa de Ripoll

Temps de lectura: 3 minuts
Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll
Foto: Sílvia Orriols, amb la vara d'alcaldessa de Ripoll | @CorisaMediaGrup ·

Ripoll serà governada, per primer cop, per Aliança Catalana, un partit ultra i identitari que va guanyar les eleccions municipals amb el 30% dels vots. Sílvia Orriols ha estat investida alcaldessa aquest migdia gràcies a la incapacitat de Junts, ERC, la CUP i el PSC per arribar a un pacte. 

Per què és important? Orriols lidera una llista ultranacionalista catalana. El seu discurs contra la immigració i xenòfob ha provocat crítiques des d'un ampli sector de la població. 

Què en sabem? El cordó sanitari a l'extrema dreta no ha quallat. La negativa a pactar amb la CUP hauria estat la frontera infranquejable per la candidata de Junts, Manoli Vega, que va acusar els partits d'esquerres de “menyspreu”  per demanar gratis els vots de Junts per Ripoll. 

Què diuen? La direcció de Junts per Catalunya ha criticat els seus regidors de Ripoll per no impedir un govern d'extrema dreta a la capital del Ripollès, i han retret que l'acord al qual haurien arribat Junts amb ERC i el PSC el matí de divendres, es trenqués a la tarda "per raons que no coneixem".

  • "A Ripoll, el partidisme s’ha imposat per damunt de la necessària unitat contra el feixisme. Els interessos de partit, el sectarisme i la miopia política han impedit un govern central, estable i fort".
  • "Malgrat tot, des de Junts no desistim a aconseguir-ho i emplacem la resta de forces polítiques centrals, és a dir a ERC i al PSC, a reprendre les negociacions per fer govern que permeti a Ripoll tenir una alcaldessa i un govern estable, que vetlli per la convivència i faci progressar la ciutat".
  • "L'executiva no comparteix la decisió dels regidors de no impedir l'accés a l'alcaldia de la candidata d'Aliança Catalana, perquè transcendeix Ripoll".

Què ha dit Orriols? La nova alcaldessa ha fet una crida a la “calma”, tot afegint que Ripoll "no tindrà cap govern d'extrema dreta".

  • Governarem amb senderi, responsabilitat i ho farem amb valentia. 
  • Governarem pels ripollesos i no contra els ripollesos. Ara mateix, la vila de Ripoll és el bressol i l'esperança de Catalunya. Visca Ripoll i Visca Catalunya
  • La visió sobre la immigració de l'alcaldessa aixeca polseguera entre l'esquerra del país i també partits com Junts. Fa uns dies assegurava que hi ha un col·lectiu immigrant que no s'integra a Ripoll.

En detall: Mentre els regidors celebraven la votació d'investidura, un centenar de veïns es manifestaven contra Orriols a la plaça de l'Ajuntament convocats per una plataforma antifeixista.

  • La batllessa ha sortit de l'Ajuntament entre crits de suport i xiulets i insults com "feixista" i "nazi".