Eleccions municipals 2023
Eleccions municipals

La manca d'acord a Ripoll l'aboca a un govern de l'extrema dreta

Temps de lectura: 2 minuts

L'ultimàtum que Junts va fer a Esquerra Republicana (ERC), PSC i Alternativa per Ripoll - CUP per tal de liderar les negociacions i assolir l'alcaldia de la capital del Ripollès no ha sortit com esperaven, i la resta de partits l'han refusat.

Per què és important? A poc menys d'un dia per al ple d'investidura del nou alcalde de Ripoll, el pretès cordó sanitari que havia d'evitar l'alcaldia de Sílvia Orriols, candidata D'Aliança Catalana, no qualla i l'extrema catalana s'acosta al govern municipal en haver guanyat les eleccions.

Què en sabem? ERC, PSC i CUP han fet un comunicat de premsa el vespre d'aquest 16 de juny per demanar a Junts que se sumi al pacte que havien fet tots tres, abans de l'ultimàtum de Junts. Tot plegat, assenyalant "bloqueigs", "vetos" i "línies vermelles" dels diferents partits.

Què diuen? "Aritmèticament, el pacte progressista entre ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP segueix essent l’única fórmula possible per aquest nou mandat a causa de les línies vermelles manifestades pels diferents grups polítics", comença dient el comunicat.

  • "Bloquejar i vetar grups polítics democràtics no és el que cal prioritzar ara. El que més necessita la vila és un projecte fort i amb uns objectius comuns i un full de ruta clar per la defensa dels drets humans, la pau i la convivència a Ripoll".
  • "Mantenim la proposta que ja vam fer d’un govern estable entre ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP, format per set regidors que representen el 42% dels vots, com la fórmula més adient per aquest nou mandat".
  • "L’entesa entre els tres partits es basa en un acord programàtic de 5 eixos i actuacions concretes i està oberta a incorporar altres formacions polítiques amb les seves propostes electorals".

Per acabar: Així mateix, demanen a Junts el seu suport per investir Chantal Pérez, la candidata d'ERC, perquè "és l'única alternativa de consens i, per tant, possible al govern en minoria i de confrontació d'Aliança Catalana".

D'on venim? Junts per Ripoll va acusar la CUP, ERC i PSC de menystenir la formació durant les negociacions per un acord. En un comunicat emès la tarda del dimarts 13 de juny, van proposar liderar les negociacions per investir Manoli Vega alcaldessa.