Política
Manoli Vega, candidata de Junts per Ripoll
Foto: Manoli Vega, candidata de Junts per Ripoll | ACN
Eleccions Municipals

Per què s'han estancat les negociacions a Ripoll per evitar un govern d'extrema dreta?

Temps de lectura: 4 minuts
Manoli Vega, candidata de Junts per Ripoll
Foto: Manoli Vega, candidata de Junts per Ripoll | ACN

Les negociacions entre ERC, CUP, el PSC, per una banda, i Junts per l'altra, per evitar que governi a Ripoll el partit ultra Aliança Catalana es troben en un punt mort. La candidata de Junts, Manoli Vega, exigeix a aquests tres partits que la facin alcaldessa, un escenari que aquests rebutgen. El pacte al que han arribat aquests 3 grups estableix que la pròxima alcaldessa de Ripoll sigui la candidata d'ERC, Chantal Pérez.

Per què és important? Si les converses fracassen, Sílvia Orriols (Aliança Catalana) seria la primera alcaldessa d'un partit ultra i identitari, considerat també d'extrema dreta, que governa un municipi a Catalunya, en aquest cas la capital del Ripollès (10.641 habitants).

  • Si no hi ha acord, Vega avisa que es votarà a ella mateixa. Si això passa, l'alcaldessa seria Orriols. "No serà Junts qui posarà una alcaldessa d'Aliança Catalana, la posarà la CUP, el PSC i ERC", avisa la juntaire.

Què en sabem? Manoli Vega (Junts) ha posat més pressió sobre els partits d'esquerres i aquest dimecres ha estat clara. Si no la voten a ella, "estaran donant suport a Aliança Catalana. 

  • Per altra banda, Orriols defensa la "contundència" de la seva victòria i sosté que és l'única que pot oferir estabilitat a l'Ajuntament.

Context: Aliança Catalana va guanyar les eleccions amb el 30,74 dels vots i va aconseguir 6 regidors. A gran distància, Junts i ERC van empatar amb 3 regidors, el PSC i la CUP en tenen 2 cadascú, i IDR-IDC (independents) té 1 regidor.

  • Els vots dels regidors d'ERC, PSC i CUP sumen 7 regidors, insuficients pels 9 que necessiten per obtenir la majoria absoluta. Tampoc ho aconseguirien amb el vot del regidor d'IDR-IDC. Per tant, necessiten tant sí com no els vots de Junts.

Què diuen? La candidata de Junts ha fet valer aquests dies els seus resultats i ha acusat els partits d'esquerres de menysprear la seva llista. Critica que vulguin que doni el seu "suport gratuït", aposta per buscar el suport d'ERC i el PSC, i diu que està disposada a "cedir la cadira de l'alcaldia".

  • Manoli Vega lamentava aquest dimecres que ERC, CUP i el PSC obviessin el seu partit a l'hora de fer el pacte. Això ha provocat un "gir" de guió que els ha motivat a intentar lluitar per l'alcaldia.
  • Vega descarta subratlla que està disposada a cedir la cadira de l'alcaldia. "Això no va de cadires, va de governar amb seny". 
  • La candidata de Junts posa la CUP en el mateix pla que Aliança Catalana perquè són "extrems" que poden generar "crispació i odi".
  • També aposta pel vot del grup d'independents, si el seu candidat, Joaquim Colomer, dimiteix.

A més, Vega ha assegurat que entre el partit local i la direcció nacional de Junts està "tot aclarit", malgrat que la formació de Laura Borràs aposta clarament per sumar-se al pacte d'esquerres per evitar un govern de l'extrema dreta.

  • "Ni la senyora Laura (Borràs), ni la Reguant, ni la Marta Vilalta ni tampoc el president Aragonès ha de dir a Junts per Ripoll i als ripollesos què hem de fer. La decisió és nostra i només nostra", ha afirmat.

Què diu Sílvia Orriols? La candidata del partit identitari considera que la gent de Ripoll ha perdut la confiança amb la resta de partit i que se'n vagin "al racó de pensar". Assegura que complirà "fil per randa" el seu programa electoral i que vol arribar al Parlament.

  • Orriols està convençuda que, a Catalunya, hi ha molta gent que comparteix les idees d'Aliança Catalana i ha assegurat que, "per salvar la nació catalana", no es poden cenyir a la política municipalista. En aquest sentit, ha admès que el seu objectiu és arribar al Parlament.  
  • Veu "vergonyós" que la resta de forces vulguin evitar el seu govern i que "conspirin per "arrabassar" l'alcaldia a Aliança.
  • Orriols no pensa reunir-se amb cap partit, tot i no tenir majoria.