Eleccions municipals 2023
Els candidats del PSC, Junts, Alternativa per Ripoll-CUP i ERC
Foto: Els candidats del PSC, Junts, Alternativa per Ripoll-CUP i ERC | ACN
Eleccions municipals

Pacte d'ERC, PSC i CUP a Ripoll: el suport de Junts evitaria que governi l'extrema dreta

Actualitzat: Dimarts, 13 de juny de 2023. 10:01
Temps de lectura: 3 minuts
Els candidats del PSC, Junts, Alternativa per Ripoll-CUP i ERC
Foto: Els candidats del PSC, Junts, Alternativa per Ripoll-CUP i ERC | ACN

ERC, PSC i Alternativa per Ripoll – CUP han anunciat un pacte per evitar que l'extrema dreta independentista d'Aliança Catalana governi l'ajuntament de la capital ripollesa.

Per què és important? Aquest 17 de juny se celebraren els plens d'investidura als municipis catalans i espanyols per escollir els futurs alcaldes i alcaldesses.

Situació actual: ERC, PSC i Alternativa per Ripoll-CUP han arribat a un acord, sense Junts, per evitar que l'extrema dreta independentista d'Aliança Catalana governi al municipi. 

  • Aquest dimarts, els tres candidats de les formacions polítiques que han arribat a un acord, han explicat el pacte davant dels mitjans de comunicació. 
  • El tripartit necessita els vots de Junts, però li demanen que no entri al futur govern municipal. 

Què diuen? El tripartit d'esquerres té com a objectiu "construir de nou Ripoll" després dels resultats de les eleccions municipals del 28-M. 

  • La candidata d'ERC a Ripoll, Chantal Pérez, ha anunciat que serà la nova alcaldessa del municipi. El candidat socialista, Enric Pérez, serà el primer tinent d'alcaldia, i el candidat de la CUP, Dani Vilaseca, serà el segon tinent d'alcalde. 
  • Els tres polítics han anunciat que l'acord de govern es basa en cinc eixos per fer "renéixer" Ripoll: Millorar condicions de vida de la gent, apostar per la cohesió i la justícia social i teixir de nou la societat ripollesa a partir de la cultura i la participació, entre d'altres punts. 
  • "No tindrà sentit aquest govern si la gent de ripoll no s'enxarxa de nou", han assegurat. 

En detall: Sobre Junts, que de moment no s'ha pronunciat si donarà suport al govern alternatiu, la candidata republicana ha assegurat que els tres partits mantenen "la mà estesa" per seguir pactant amb els postconvergents. 

  • Les formacions han demanat a Junts "que aclareixin de pressa" quina opció de governança prefereixen per Ripoll. 
  • "Junts va dir que ens donarien suport des de fora. Per tant, el que demanem és que ens facin confiança. Que facin confiança al que va sortir de les urnes, que és aquesta voluntat de canvi", ha dit la futura alcaldessa del municipi. 

D'on venim: Després de dies de reunions i pressions per intentar evitar que l'extrema dreta, la força que més vots va aconseguir amb 6 dels 11 regidors, governi a la capital del Ripollès, ERC, PSC i CUP han acordat fer-ho plegats.

  • ERC, amb 3 diputats, i el PSC i la CUP, amb 2 respectivament, no arriben, però, als 9 regidors que fan falta per assolir una majoria absoluta. Per tant, faltarà veure què acaba fent finalment Junts i els seus 3 regidors.