En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Recta final de la campanya electoral pel 28-M

Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna

Recta final de la campanya electoral pel 28-M

Temps de lectura: 1 minut

Divendres acabarà la campanya electoral per les eleccions municipals que se celebraran el pròxim diumenge 28 de maig a tots els pobles i ciutats de Catalunya.

A Barcelona, la recta final de la campanya s'entoma amb la incertesa sobre qui guanyarà les votacions i qui governarà la capital catalana. Tot amb debats intensos i temes estrella que continuen sobre la taula.

21:00

La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha ordenat la retirada d'una estelada situada al Parc Natural del Cadí-Moixeró. En concret, al mirador de la Gorgollosa, al terme municipal de Gisclareny (Berguedà). La decisió s'ha pres fruit de la denúncia d'una entitat anomenada Impulso Ciudadano. D'entrada, la Junta Electoral de la Zona de Berga havia desestimat la petició de l'entitat en considerar que la bandera es trobava "enmig de la muntanya" i no estava col·locada en cap edifici o construcció de titularitat municipal o pública.

21:00

La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha ordenat la retirada d'una estelada situada al Parc Natural del Cadí-Moixeró. En concret, al mirador de la Gorgollosa, al terme municipal de Gisclareny (Berguedà). La decisió s'ha pres fruit de la denúncia d'una entitat anomenada Impulso Ciudadano. D'entrada, la Junta Electoral de la Zona de Berga havia desestimat la petició de l'entitat en considerar que la bandera es trobava "enmig de la muntanya" i no estava col·locada en cap edifici o construcció de titularitat municipal o pública.

20:45

Eleccions municipals. El cens de Catalunya per a les eleccions municipals de diumenge és de 5.489.793 persones. Són 67.240 més respecte a les municipals del 2019. I, segons dades de l'INE, hi ha 256.132 nous electors. En total el 28-M se celebren eleccions a 947 municipis catalans i s'escolliran 9.147 electes: 3.791 a la província de Barcelona, 1.725 a la de Lleida, 1.963 a la de Girona, i 1.668 a la de Tarragona. A les eleccions de fa quatre anys, es van elegir en total 9.076 electes. Per tant, ara n'hi haurà 71 més. Diumenge s'instal·laran 8.939 meses en 2.731 col·legis electorals per poder votar.

20:30

El termini per presentar candidatures per a les eleccions de la Cambra de Barcelona s'ha obert aquest dimecres 24 de maig i restarà obert fins al 7 de juny. El procés culminarà amb la proclamació de les candidatures, entre els dies 19 i 29 de juny. En concret s'obre el període de presentació de candidatures per ocupar les vocalies elegibles per sufragi i a proposta de les organitzacions empresarials del Ple de la Cambra.

20:00

La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha reaccionat aquest dimecres a la imputació de Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín pel gag del programa 'Està Passant' de TV3 sobre la verge del Rocío. En un missatge a Tiwtter, Belarra ha recordat que el 2021 Podem ja va proposar al Congrés la derogació del delicte contra els sentiments religiosos, entre altres, perquè al seu entendre "vulnera la llibertat d'expressió".

19:40

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, es farà militant d'ERC aquesta setmana. Així ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda, durant un míting de campanya per les eleccions del 28-M, al Poblenou: "He decidit fer un pas més". Elena, que com el candidat a Barcelona, Ernest Maragall, havia militat al PSC, ha afirmat que ERC representa ara "la gran casa de l'esquerra nacional" de Catalunya.

18:44

El periodista i guionista Jair Dominguez ha assegurat aquest dimecres que no es presentarà voluntàriament a declarar davant el Jutjat 5 de Sant Feliu de Llobregat com a investigat pel gag de la Verge del Rocío al programa ‘Està passant’ de TV3. En una piulada a Twitter, l’humorista ha assegurat que per realitzar la compareixença judicial l’hauran de portar amb un cotxe policial perquè no pensa “gastar benzina per anar a declarar”.

17:30

La jutgessa ha citat a declarar com a investigats el conductor del programa de TV3 'Està passant', Toni Soler, i els col·laboradors de l'espai Jair Domínguez i Judit Martin, pel gag de la Verge del Rocío, segons ha avançat el diari 'El Mundo' i ha confirmat l'ACN, que ha tingut accés a l'escrit de la magistrada. La titular del Jutjat d'Instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat considera que els fets, denunciats per l'associació Advocats Cristians, poden ser constitutius d'un delicte d'injúries.

16:59

El PP de Badalona està preparant la documentació per denunciar davant la Junta Electoral l'acció de campanya del PSC, que aquest dimecres ha repartit marxandatge del partit i de l'Ajuntament durant una acció de campanya amb la gent gran del barri de Llefià. El candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, assegura que es tracta d'un "escàndol inadmissible" i demana explicacions més precises a Guijarro, que ja ha explicat que s'ha tractat d'una "coincidència".

15:18

Musical de La història interminable. Unes 250 persones, escollides entre 500 inscrits, han participat en les audicions per a la nova temporada de l'espectacle basat en la popular obra de Michael Ende.

  • L'espectacle arribarà al Teatre Apolo de Barcelona a partir del 22 de novembre, després de fer temporada al Teatre Calderón de Madrid.
  • Daniel Anglès, director del càsting, explica que estan buscant actors “tot terreny” en el camp de la interpretació i de la dansa.
14:51

Collboni considerat que el candidat Xavier Trias dona una sensació de "poca credibilitat". "Tot i el to conciliador, s'amaga un factor de molta inestabilitat, que no és el que necessita Barcelona", ha valorat l'alcaldable del PSC. Després del debat d'anit a TV3, ha explicat que veu a Trias "descol·locat" i ha qüestionat que pugui "posar ordre a la ciutat" quan al seu partit, Junt, "no n'hi ha".

  • També ha assegurat que és "impossible" ser moderat i independentista a la vegada, i ha dit que "ser independentista és ser radical". D'altra banda, Collboni ha explicat que vol impulsar una transformació a Montjuïc aprofitant el centenari de l'Exposició Internacional del 1929.
13:24

Grau proposa que els ciclistes hagin de tenir llicència, casc i assegurança per circular per Barcelona. La candidata de Ciutadans a Barcelona diu que cal "posar ordre" a la mobilitat de la capital catalana i ha proposat que els ciclistes i conductors de patinet hagin de tenir llicència, casc i assegurança per circular. "No som partidaris de prohibir, però sí de regular bé les coses, i això inclou en tots els models de mobilitat. Jo com a vianant no puc travessar el semàfor en vermell", ha defensat la diputada.

  • Grau també s'ha referit a la decisió de la justícia de descartar, de moment, la suspensió del desallotjament de la casa ocupada coneguda com 'La Ruïna'. "Els jutges sempre han dit que això s'ha de desocupar", ha apuntat abans d'assegurar que les suspensions fetes fins ara responen a "ordres polítiques."
12:25

La Guàrdia Urbana ha reobert el trànsit a l'avinguda Diagonal de Barcelona després de la fuita d'aigua de grans dimensions que ha afectat la zona aquest dimecres. La incidència ha tingut lloc a les 05:28 del matí a l'avinguda Pedralbes.

  • Fonts policials han indicat que segueix interrompuda la circulació de vehicles en aquesta via, entre la plaça de Pius XII i el carrer Tòquio. A més, tampoc poden passar cotxes per la cruïlla entre el passeig Manuel Girona i el carrer Capitán Arenas. L'aigua ha brollat de les tapes del clavegueram, ha malmès la calçada, i ha arribat fins a l'avinguda Diagonal. Transports Metropolitans de Barcelona ha indicat que hi ha alteracions en el servei de les línies d'autobús V5, 63, 78 i que s'han anul·lat tretze parades.
11:31

Els pagesos exigeixen ajuts immediats pel tancament dels canals i una "solució de país" per evitar "mort anunciada". La manifestació del sector agrari de Ponent ha arribat a Barcelona aquest dimecres amb centenars de pagesos afectats pel tancament del canal d'Urgell i del de Segarra-Garrigues, un mes després que s'implementés com a restricció per combatre la sequera.

  • Els mobilitzats han estat rebuts pel president del Govern, Pere Aragonès, i per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, a qui han traslladat les greus conseqüències de limitar l'aigua de les collites. Els manifestants exigeixen ajuts immediats i una millor gestió de l’aigua a les administracions davant la crisi de la sequera. A més, entregaran una caixa de pomes als polítics, com a símbol les últimes que es van collir als camps de Lleida l'any passat.
10:47

La jutgessa descarta de moment suspendre el procediment per desallotjar 'La Ruïna' de la Bonanova

  • En una vista oral d'uns deu minuts de durada, l'advocat dels ocupes ha demanat aquest dimecres suspendre el procediment pel fet que la Sareb, com a gran tenidor, hauria incomplert la llei 24/2015 perquè no ha ofert lloguer social als ocupants. La magistrada ha desestimat la petició i ha dit que això pot suposar una sanció administrativa per part de l'Ajuntament, però no permet suspendre la tramitació del procés de desnonament.
10:27

La justícia europea anul·la les ajudes d'Itàlia a diverses aerolínies per la covid-19. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha anul·lat l'aval de la Comissió Europea a subvencions d'Itàlia a diverses aerolínies per pal·liar els efectes de la covid-19.

  • Les ajudes a les companyies ascendien a 130 milions d'euros i el TGUE considera que l'executiu comunitari no va motivar prou la decisió per la qual concloïa que les subvencions no eren contràries a les normes comunitàries en matèria d'ajudes a empreses. La sentència del TGUE respon a un recurs de Ryanair contra les subvencions atorgades per Itàlia a aerolínies del país.
09:57

La fiscalia demana un any i sis mesos de presó per a un agent dels Mossos per un presumpte delicte d'abús sexual. Segons l'escrit del fiscal, els fets van tenir lloc el 14 de desembre de l'any 2020 a les 8:45 h a la comissaria de Manresa. L'acusat, amb un "ànim libidinós", va "aproximar els seus genitals a la víctima sense el seu consentiment".

  • Segons sosté la fiscalia, els fets van passar "mentre tots dos estaven treballant, en la seva qualitat d'agents del cos policial". El fiscal també demana per a l'acusat dos anys de llibertat vigilada amb la prohibició d'apropar-se a una distància inferior de 500 metres de la víctima i també li prohibeix comunicar-se amb ella. El judici se celebrarà l'1 de juny a l'Audiència de Barcelona.
09:05

Dimecres amb pluges arreu de Catalunya. Les quatre províncies catalanes, Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida, es troben en risc per pluges, tempestes, calamarsa o mala mar. 

08:43

Continua la fuita d'aigua a l'Avinguda Pedralbes de Barcelona que causa afectacions al trànsit a la mateixa avinguda i al lateral de Diagonal costat muntanya. 

08:15

Tall a la Diagonal. Una fuita d'aigua de grans dimensions a l'avinguda Pedralbes amb el passeig Manuel Girona de Barcelona, ha obligat a tallar la circulació de vehicles en aquest punt de la ciutat.

  • L'aigua ha començat a brollar de les tapes del clavegueram i ha arribat fins a l'avinguda Diagonal.
  • A conseqüència d'aquesta incidència s'ha hagut de tallar el trànsit entre Capità Arenas i la plaça Pius XII.
  • L'accés a Barcelona per la B-23 s'ha vist afectat igual com les línies d'autobús V5, 63, 78, que s'han anul·lat parades, d'acord amb Transports Metropolitans de Barcelona.
08:04

El Temps. El cel romandrà poc ennuvolat fins a mig matí quan els núvols arribaran i deixaran el cel entre mig i molt ennuvolat.

  • Pel que fa a la temperatura, tant la mínima com la màxima seran semblant a les viscudes ahir.