Fanzone
Infantino al Mundial de Qatar
Foto: Infantino al Mundial de Qatar | Europa Press
Mundial femení

Escàndol al Mundial amb un patrocinador el qual no respecta els drets de les dones

Temps de lectura: 2 minuts
Infantino al Mundial de Qatar
Foto: Infantino al Mundial de Qatar | Europa Press

La FIFA, ja amb decisions polèmiques al Mundial de Qatar, es torna a posar en un embolic, aquest cop al Mundial Femení. 

Per què és important? Les amfitriones del Mundial femení, Austràlia i Nova Zelanda, han demanat un aclariment urgent a la FIFA després dels rumors de la presència d'un polèmic patrocinador a la Copa del Món. 

Què sabem? Ambdues amfitriones esperen que la institució d'Infantino confirmi o desmenteixi si 'Visit Saudí', una empresa turística d'Aràbia Saudita, formarà part dels espònsors del Mundial, junt amb Visa, Adidas o Coca-Cola. 

  • Així, es consideraria hipòcrita que l'origen d'un patrocinador del Mundial sigui un país en el qual no es respecten drets de les dones.

Què han dit les amfitriones? En un comunicat han lamentat que no se'ls hagi consultat al respecte, si aquest acord és cert. “Estem decebudes i commocionades, no se'ns ha consultat en absolut”. 

A més: Nikita White, l'activista d'Amnistia Internacional d'Austràlia, ha dit que “Seria bastant irònic que l'organisme de turisme d'Aràbia Saudita patrocinés la celebració més gran de l'esport femení, quan una dona a l'Aràbia Saudita, ni tan sols pots tenir un treball sense el permís del seu tutor masculí".

Visió global:

  • El Mundial de Qatar va ser polèmic, ja que el país ha estat acusat de vulnerar drets dels migrants, discriminar dones i fins i tot amagar morts de treballadors per construir els estadis.
  • Tot i això, el futbol va eclipsar i fins i tot va legitimar Qatar. 
  •  Allí les dones necessiten el consentiment d'un home per casar-se i fins i tot aquests poden prendre mesures legals contra elles per desobediència o absència de la llar.
  • Els darrers anys s'ha intentat ‘alleujar’ la situació eliminant la prohibició que té una dona per conduir allí o de sol·licitar un document com el passaport i viatjar de manera independent. 

En profunditat: La nació àrab gairebé no va permetre a les dones assistir al futbol el 2018 i no van començar amb les Lligues femenines fins el 2020.