Fanzone
Opinió

Sobre Vinícius

Temps de lectura: 3 minuts

El primer, condemnar qualsevol acte de racisme i mostrar tota la repulsa davant qualsevol gest de racisme, xenofòbia, homofòbia i masclisme, en un camp de futbol i en qualsevol entorn.

Els responsables de la infàmia han de pagar pública, socialment i judicialment.

Espanya no és un país racista, però les actituds racistes han crescut exponencialment des de 2003. El futbol és un reflex de la societat que construïm, i com un desagradable gra, els crits racistes i simiescos afloren en les graderies, i sobretot fora dels estadis.
La resposta ha de ser com la de Xavi Hernández, el que millor ha estat en aquest desagradable episodi. El seu discurs és contundent, i brilla sobretot per la seva claredat i honestedat. Perquè la resta d'actors s'han comportat amb un cinisme insuportable.

La Lliga sap que té un problema amb el racisme i el tapa a consciència. Fa anys que nega la realitat, tapant casos palmaris en el passat. L'estat d'inacció podria respondre a un excessiu respecte al poder dels aficionats, però Javier Tebes fa anys que maltracta als aficionats futbolers amb horaris infumables i calendaris incompatibles amb una vida funcional. No és això, Laliga segueix en estat de negació perquè sap que el racisme és verí per a la seva reputació, i per al seu compte de resultats global. La forma de pensar de Tebas és la d'aquells règims autoritaris d'antany, que si no mostres la realitat, si la negues a consciència, no existeix.

La Federació Espanyola de Futbol s'ha portat d'una forma tan potinera i servil respecte al R. Madrid, que està acaparant el focus quan no tenia pla en aquesta polèmica. Ha bastat un esment en el comunicat madridista i unes queixes públiques de Florentino Pérez perquè hagi posat cap per avall tot l'ecosistema judicial de l'esport, amb els àrbitres en el disparador.

El R. Madrid és el que està actuant amb major cinisme. En comptes de protegir un ésser humà afrodescendent, que juga al futbol com els àngels i denunciar cada vegada que un acte així ha succeït -és la primera vegada que denuncia a la fiscalia-, ha exposat al jugador a una pressió insuportable, només pensant en el seu benefici per a:

  • Córrer una efectiva cortina de fum sobre una temporada molt mediocre en l'àmbit esportiu.
  • Aconseguir l'arma de destrucció massiva que liquidi a Javier Tebes, el seu arxienemic a LaLiga.
  • Perpetrar un cop de mà que propiciï un canvi de paradigma a l'arbitratge actual, statu quo arbitral i metodologia VAR inclòs, per poder-ho substituir per un sistema més afí.
  • Instal·lar el relat que justifiqui el moviment més audaç: abandonar la lliga espanyola, potser per a fundar la Superlliga, potser per a acabar a la Premier League, opció que excita molt als portaveus oficiosos del "Florentinat". El relat és molt senzill i està gairebé construït: La lliga és corrupta (d'aquí el focus constant sobre el Cas Negreira, amb la col·laboració inestimable de quatre presidents del FC. Barcelona), mediocre, i racista, d'aquí el cas Vinícius amb el seu altaveu mundial.

Aquesta idea s'està instal·lant en el discurs oficial madridista i serveix de justificació necessària davant uns socis "molt espanyols", per a una hipotètica independència madridista de la lliga espanyola.

Categoria: Fanzone