La Jungla
Foto: | 8tv
Televisió

Cristina Plazas, actriu madrilenya de TV3: "No tenia idea que a València parlaven català"

Barcelona.
Foto: | 8tv

Cristina Plazas ha fet gran part de la seva carrera d'actriu en català, malgrat que és madrilenya i va aprendre l'idioma quan ja tenia 20 anys. Ho va fer per necessitat, quan de jove va marxar a viure a València sense ni tan sols saber que allà s'hi parlava un idioma diferent del castellà.

Al detall: En una entrevista aquest dijous a la nit a El Circ de Frank Blanco a 8tv, Plazas ha narrat el seu periple amb el català quan va aterrar a València a principis dels anys 90. Va ser al teatre, tot just després de començar un curs que s'impartia en llengua valenciana. Gairebé 30 anys més tard encara recorda que va estar a punt d'abandonar i tornar-se'n a Madrid.

Què diu Cristina Plazas?

  • "Vaig anar a València i no tenia la idea que també es parlava català. Quan hi havia anat, la gent parlava més castellà".
  • "Havia de fer un curs amb Carles Alfaro. Quan comencen a parlar dic: "¿Es en valenciano?". Estava acollonida, no entenia absolutament res. Vaig sortir plorant".
  • "Vaig trucar la Eva Isanta, que som molt amigues, i vivíem juntes a Madrid. Li vaig dir "mañana vuelvo, no entiendo ni una palabra. No se parece nada a nada. Pierna es cama. ¿Cómo te lo comes?""
  • "Però un company em va regalar un diccionari d'Enric Valor aquella nit i vaig aprendre les parts del cos. Cama, braç, dreta, esquerra... I vaig fer el curs, i als quatre mesos vaig fer una sèrie, però crec que parlava fatal".
  • "Ara, no he perdut mai l'accent valencià".

Per últim: Després de prop d'una dècada fent teatre en català a València, Plazas va fer el salt al cinema amb Se buscan fulmontis l'any 1999. Tot i que la fama a tot Espanya li va arribar deu anys després amb Los hombres de Paco. A TV3 és recordada per haver donat vida a la Cristina Padró de La Riera. També va aparèixer a la minisèrie Serrallonga. Aquest any també s'ha deixat veure a Després de tu, la sèrie dels diumenges d'À Punt, la televisió pública valenciana.

Categoria: La Jungla