La Jungla
Reportatge 'Salvados: El otro Mundial'
Foto: Reportatge 'Salvados: El otro Mundial' | La Sexta
Televisió

La cara oculta del Mundial: corrupció, morts i vulneració dels drets humans

Barcelona.
Reportatge 'Salvados: El otro Mundial'
Foto: Reportatge 'Salvados: El otro Mundial' | La Sexta

Aprofitant el començament del Mundial de Qatar 2022, Salvados ha analitzat les contradiccions que genera un esdeveniment amb repercussió mundial. Gonzo ha entrevistat a diversos professionals per tractar el polèmic Mundial, en celebrar-se en un país no democràtic. Un reportatge que ha donat llum a la part més obscura d’aquest Mundial, carregat de corrupció, morts i vulneració dels drets humans.

Corrupció a la FIFA: El periodista Orfeo Suárez ha destapat que dels 14 membres de la FIFA que van votar en fer el Mundial 2022 a Qatar, més de la meitat han acabat implicats en algun cas de corrupció.

  • “Dels 21 membres en total, els que tenien major responsabilitat van ser els que van votar Qatar”, ha dit Suárez.
  • El periodista, que ha assegurat haver acreditat el que diu, ha explicat: “Va ser una decisió absolutament irregular, amb moltes pressions i influències”.

Kalafa, el “sistema d’esclavitud modern”: A Qatar existeix el sistema Kalafa, on el cap es converteix en el "padrí" dels treballadors per fer el que vulgui amb ells.

  • El periodista Juan Corellano ha explicat que al voltant del 90% dels treballadors “de mà d’obra” del Mundial a Qatar procedeixen d’altres països, com l’Índia, Nepal o Bangladesh.
  • Diversos afectats de països precaris han explicat les dures situacions a les quals vivien: compartien un edifici de tres plantes 500 persones, amb menjar en mal estat, treballaven jornades de 12 hores, entre d’altres precarietats.
  • Els “padrins” dels treballadors havien de donar permís per canviar i deixar la feina, o tramitar el passaport: “A partir d’aquí, ets a la situació perfecta perquè l’explotador faci amb tu el que vulgui”, ha dit Corellano.
  • Un dels afectats ha explicat que va patir problemes d’orina i el van “prohibir queixar-se”.
  • S’estima que més de 6.000 persones han mort a Qatar durant la construcció del Mundial, deixant sense explicacions a les seves famílies en molts casos .

La detenció d’un periodista durant 32 hores: El periodista noruec Halvor Ekeland va ser retingut a Qatar durant 32 hores, fet que impacta davant el lema de “tolerància i igualtat” del que han presumit a la inauguració: “Ens van dir que el nostre cas no tenia bona impressió i en aquell moment va començar les preocupacions reals”.

  • El periodista ha afirmat que tenien una entrevista citada amb Abdullah Ibhais, treballador del Comitè Organitzador crític amb el sistema i condicions dels treballadors. Moments abans de l’entrevista, Ekeland va rebre un missatge on el de Qatar li deia que l’havien detingut.
  • Dies després, va aconseguir fer-li l’entrevista, però el que no esperava és el que vindria després: “ens van detenir i mai vam poder enviar l’entrevista a Noruega”. Van passar, finalment, 32 hores detinguts sense conèixer el seu futur.
  • El periodista ha explicat les dues cares de les entrevistes: els treballadors de Qatar parlaven de les bones condicions amb les quals treballaven, però els immigrants van explicar situacions molt precàries.

Falta de llibertats pels futbolistes: La futbolista Vero Boquete ha denunciat la falta de llibertat a l’hora de parlar: “Tens por a conseqüències a escala federativa, xarxes socials...”.

  • “Comences a tenir més llibertat quan tens menys a perdre, per exemple, quan tens més edat", ha dit molt valenta Boquete.
  • Ángel Cappa, exentrenador, ha confessat que des del Madrid li van fer un toc per dir que Felipe González era coneixedor dels GAL. També, ha indicat que molts jugadors i jugadores no diuen res perquè els diners que guanyen els recompensa: “Digueu alguna cosa, si us plau, denuncieu”.
  • Cappa ha denunciat que, amb els 5.500 milions d’euros que ja ha guanyat la FIFA amb Qatar 2022, no siguin capaços d’invertir-ne part per millorar els drets humans del país.