Món Global
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press
Futbol i drets humans

El Qatargate, la polèmica que envolta el Mundial i esquitxa també França

Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Europa Press

La Copa del Món que acull Qatar no només està envoltada per la polèmica de la falta de drets i llibertats del país organitzador, sinó també està tacada per un entramat de corrupció que esquitxa França i la FIFA. Anomenat, Qatargate.

Què és? El Qatargate va ser un seguit de suborns i tràfic d'influències que va destapar l'FBI, i que ara instrueix la justícia francesa, que apunten directament als dirigents de la FIFA i a exalts mandataris amb els qatarians.

  • Tot plegat va ser un entramat corrupte per aconseguir que la candidatura vencedora per acollir el mundial del 2022 fos el Qatar. Un país que prèviament havia sigut vetat per la mateixa FIFA per ser una nació de risc.

En profunditat: La investigació va destapar que el president de la Federació de Qatar, Bin Hammam, va moure prop de 3,6 milions d'euros en suborns. També que l'exvicepresident de la FIFA, va rebre 1,2 milions d'euros just després de la votació per escollir la seu que acolliria la Copa del Món de 2022.

D'altra banda: L'actual instructor del cas Qatargate ara sospita que el Qatar va pagar una part del finançament de la campanya presidencial de l'expresident francès Nicolas Sarkozy. Una contrapartida que hauria sigut per obtenir un canvi de posició de la UEFA i la FIFA perquè aixequessin el veto a Qatar.

  • A més, apunten que la cadena hotelera Accor, presidida per un amic de Sarkozy va rebre contractes milionaris vinculats a la promoció del Mundial de Qatar. Ja que estaven en joc els drets d'imatge dels partits de futbol francès, que finalment els va acabar gestionant una empresa qatariana.

Conseqüències: La justícia americana el 2015 va ordenar la detenció de sis alts càrrecs de la FIFA per blanqueig de capitals, extorsió i frau, mentre que Suïssa obria un procés d'investigació per les concessions del mundial de Rússia i Qatar.

  • Els líders de la FIFA Joseph Blatter i Michel Platini van ser detinguts i posteriorment absolts, tot i que van ser expulsats de la Federació.

Situació actual: Dotze anys després de l'esclat del Qatargate, i sis d'investigació als tribunals, no s'ha imputat a ningú França. Tan sols s'han citat a declarar tres testimonis. Tot i això, no s'espera que es tanqui el sumari pròximament.

Categoria: Món Global