La Jungla
De Bad Gyal als Clotet: 'nepo babies' catalans en un fotomuntatge de Principal
Foto: De Bad Gyal als Clotet: 'nepo babies' catalans en un fotomuntatge de Principal | Principal
Famosos

'Nepo babies': de Bad Gyal als Clotet, els famosos "fills de" a Catalunya

Barcelona.
De Bad Gyal als Clotet: 'nepo babies' catalans en un fotomuntatge de Principal
Foto: De Bad Gyal als Clotet: 'nepo babies' catalans en un fotomuntatge de Principal | Principal

Nepo babies, personalitats que són on són per ser fills, nets, nebots o familiars propers d'altres famosos. El concepte ha fet fortuna els últims dies, després que grans mitjans internacionals com el The New York Times l'hi dediquessin articles i reportatges. Dakota Johnson, Timothée Chalamet o les germanes Hadid en són exemples. Evidentment, a Catalunya també n'hi ha.

Al detall: Unió dels termes en anglès nepotism i baby (nepotisme i nadó), el terme ha esdevingut un boom a partir de la publicació d'una portada de la revista Vulture, que forma part del New York Magazine. Cal destacar que ser un nepo baby no significa estar mancat de talent (tampoc significa tenir-ne), sinó que aquestes persones han pogut assolir la fama de forma molt més ràpida gràcies a les connexions familiars de les quals gaudeixen. Però, qui són els nepo babies catalans? Els que venen a continuació són només alguns.

Bad Gyal: Amb només 25 anys, la cantant de Vilassar de Mar és una de les grans icones de l'urban llatí a nivell mundial. Filla de l'actor Eduard Farelo, l'Alba —aquest és el seu nom real— es va estrenar a la música el 2016 publicant a YouTube temes de trap en català. Només tres anys després ja havia signat un contracte amb la discogràfica Interscope, que treballa amb artistes de la talla de Lady Gaga. A més de les incomptables sèries on ha sortit a TV3, Farelo és conegut també per les seves feines d'actor de doblatge. Ha posat veu a Colin Firth i Bruce Lee, i també ha estat en Gollum d'El Senyor dels anells.

Marc i Aina Clotet: Els germans Clotet són dues de les cares més conegudes de l'audiovisual català. Ella es va estrenar amb només 12 anys a l'existosa Estació d'enllaç; el germà gran, que en té dos més, hi va aparèixer fent un cameo. Després van continuar fent passes a la seva carrera artística a TV3. Tots dos són recordats pels papers de Iago i Mònica a El cor de la ciutat i han fet cinema i televisió a Madrid. El 2022, en Marc també ha format part del jurat d'Eufòria. Però no són només bons actors, sinó que també se'ls coneix per ser fills del doctor Bonaventura Clotet. Eminència mèdica com n'hi ha poques al seu camp d'investigació, és cap del servei de Malalties Infeccioses a l'Hospital Germans Trias i Pujol i president de la Fundació Lluita contra la Sida, que des de fa més d'una dècada organitza la gala People in red, per recaptar fons, i que reuneix cada any una xifra incomptable de personalitats.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Marc Clotet (@marc_clotet)

Carles Francino: És impossible redactar una llista de nepo babies catalans sense esmentar els Francino. Pare i fill comparteixen nom i fama, cadascun en el seu àmbit professional. Carles Francino Navarro (el fill) es va estrenar fent d'actor a TV3 l'any 2005, i els seus primers papers van ser a El cor de la ciutat i Ventdelplà. Curiós, aquell mateix any Carles Francino Murgades (el pare) s'acomiadava dels espectadors de la mateixa cadena després d'onze anys presentant el Telenotícies. El periodista, actual presentador d'Hoy por hoy a la Cadena SER, va arribar a ser subdirector d'informatius de la televisió pública catalana. Després de passar per TV3 i començar a fer-se conegut, Francino fill va marxar a fer tele a Madrid i ha acabat sent famós a tot Espanya.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Litows (@carles_francino)

Candela Serrat: La filla petita de Joan Manuel Serrat va aconseguir el primer paper a la televisió ara fa deu anys, quan el 2012 es va estrenar fent d'Alba Comas a La Riera de TV3. Tot i que entre el públic espanyol és coneguda pel paper de Celia Silva a Seis hermanas de TVE. Casada amb el també actor Daniel Muriel, l'any 2020 van tenir la seva primera filla. A més, la Candela no és l'única descendent del Noi del Poble-sec que ha aconseguit assolir la fama sota la seva ombra. Luna Serrat, filla del primogènit Queco i neta de Joan Manuel Serrat, té 26 anys i és influencer. També havia estat col·laboradora de Levántate y Cárdenas, el desaparegut matinal d'Europa FM.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Candela serrat (@candela_serrat)

Guillem Laporta: El fill mitjà dels tres que té Joan Laporta, Guillem 'Guim' Laporta Echevarría, no s'ha separat gaire del sector del pare per encarrilar la seva vida professional. Mentre Laporta senior és president del FC Barcelona, el fill ha muntat una agència de gestió i representació de futbolistes anomenada Top Level Football 77. Amb ell hi ha Raul Verdú, exjugador del RCD Espanyol. Una operació no exempta de polèmica: a principis de desembre, el club blaugrana va haver de desmentir el rumor que l'empresa d'en Guim havia participat en fitxatges del Barça, un fet totalment prohibit per la normativa pel parentiu amb el president. Una investigació interna avala la posició del club.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Joan Laporta 🎗 (@jlaportaoficial)

Nausicaa Bonnín: La filla dels dramaturgs Hermann Bonnín i Sabine Dufrenoy, premiada amb un Gaudí pel paper protagonista a Tres dies amb la família, va seguir de ben joveneta l'estela dels pares, amb una vida dedicada al teatre. La Nausicaa va pujar als escenaris quan encara no havia fet deu anys, i de seguida va fer també el salt al cinema. Ara forma part del repartiment de Cites Barcelona, que el 2023 torna a TV3.

Roger Pera: Dels sis fills de Joan Pera, Roger Pera és l'únic que també s'ha dedicat a la faràndula. Una realitat de la qual va parlar el pare aquest dissabte a Ànimes de 8tv. Quan de nen va dir que volia ser actor, l'humorista no va veure clara la decisió. Entre altres motius, per la inestabilitat al sector. Però el fill de Joan Pera rebia ofertes ja de ben petit, i el pare no s'hi va poder negar. A TV3, pare i fill van protagonitzar plegats la comèdia 13 anys i un dia.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Roger Pera (@rogerpera)

Oriol Pujol: Com la resta d'àmbits, la política catalana també té els seus nepo babies. Un dels casos més coneguts és el d'Oriol Pujol. El fill de l'expresident Jordi Pujol va arribar a ocupar diversos càrrecs de rellevància a Convergència Democràtica de Catalunya. En va ser secretari general, així com president del grup de CiU al Parlament. Després que esclatés el cas ITV, el juliol de 2014 va dimitir de tots els seus càrrecs. El gener de 2019 va ingressar a la presó de Brians 2 amb una condemna de dos anys i mig.

Sergio Busquets: Un cop més al món del futbol, el cognom Busquets és ja una nissaga al Barça. Tres dècades després que Carlos Busquets fes de porter blaugrana, Sergio Busquets s'estrenava al mateix club com a centrecampista per acabar convertint-se en una peça indispensable de l'equip. En el seu cas, la figura del fill ha superat a bastament la del pare. Vuit Lligues, tres Champions i un Mundial ho demostren.

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de Sergio Busquets (@5sergiob)

Categoria: La Jungla