La Jungla
Pablo Motos, presentador d''El Hormiguero'
Foto: Pablo Motos, presentador d''El Hormiguero' | Instagram / @pablomotos
Famosos

Denuncien Pablo Motos per pretendre estafar els seus seguidors d'Instagram

Temps de lectura: 3 minuts
Pablo Motos, presentador d''El Hormiguero'
Foto: Pablo Motos, presentador d''El Hormiguero' | Instagram / @pablomotos

A Pablo Motos li podria sortir cara la jugada de voler obtenir diner fàcil. Una organització de consumidors l'ha denunciat per haver publicitat a les xarxes socials tractaments rejovenidors presumptament miraculosos però sense cap mena de base científica. 

Per què és important? Aquesta entitat, FACUA, sembla que va a per a totes contra el presentador d''El Hormiguero' i vol que els ministeris de Sanitat i Consum li obrin dos expedients sancionadors. Els sol·licita que actuïn "davant de les diferents irregularitats comeses pel presentador i la doctora que l'acompanya al vídeo publicat la setmana passada". 

Què en sabem? En el vídeo promocional que Pablo Motos va publicar al seu Instagram, apareix amb una tal "doctora Baeza" que explica els suposats grans beneficis d'un tractament de “regeneració cel·lular” contra l'envelliment i l'estrès.  

  • A les imatges s'hi pot veure una màquina de plasma fred de la clínica SHA Wellness que actuaria contra l'envelliment a través de la neutralització dels radicals lliures.
  • 2,3 milions de persones segueixen Pablo Motos a Instagram, un nombre molt elevat que hauria de comportar responsabilitat i prudència a l'hora de difondre segons quins missatges. 

D'on venim? Aquest és el text i el vídeo que el presentador d'Antena 3 va publicar al seu compte personal d'Instagram el passat 27 de març. 

  • “Aquesta és una de les màquines més capdavanteres del món en regeneració cel·lular. Avui l'he pogut provar al @shawellness d'Alacant amb la @drannabaeza. Sembla ciència ficció. Ja us explicaré. La sensació és súper plaent”.

Amb més detall. Aquestes són totes les irregularitats que hauria comès Pablo Motos:

  • FACUA ha presentat la denúncia contra Motos i Baeza per haver participat en una pràctica prohibida segons recull l'article 4 del Reial decret 1907/1996, de 2 d'agost, sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària.
  • Aquesta norma recull que queda prohibida “qualsevol classe de publicitat o promoció directa o indirecta, massiva o individualitzada, de productes, materials, substàncies, energies o mètodes amb pretesa finalitat sanitària” que incorrin en pràctiques “que atribueixin efectes preventius o terapèutics específics que no estiguin fonamentats per proves tècniques o científiques suficients acreditades i expressament reconegudes per l'Administració sanitària de l'Estat”.
  • A més, el mateix article del Reial decret esmentat prohibeix expressament qualsevol publicitat o promoció de productes o mètodes amb pretesa finalitat sanitària, siguin o no realment efectius,“que pretenguin aportar testimonis de professionals sanitaris, de persones famoses o conegudes pel públic o de pacients reals o suposats, com a mitjà d'inducció al consum”.
  • L'associació també denuncia que Pablo Motos no inclou al vídeo ni al text publicats cap missatge aclarint que es tracta de publicitat, motiu pel qual podria ser objecte d'una sanció per publicitat encoberta en cas que el presentador hagi rebut una contraprestació econòmica o en espècie per part del centre promocionat.
  • La Llei de competència deslleial, de 1991, prohibeix les pràctiques comercials encobertes.