Meteo i Serveis
Foto: Roger Solé al programa de previsió meteorológica a 8tv | 8tv
El Temps

El temps pel cap de setmana: Boires pixaneres a l'interior i núvols baixos costaners

Foto: Roger Solé al programa de previsió meteorológica a 8tv | 8tv

El cap de setmana es presenta força emboirat, amb matins grisos a molts punts de l'interior del país. Núvols baixos a la costa i el prelitoral, que dissabte podran deixar algun ruixat o xàfec entre el Barcelonès i el Baix Penedès durant la primera meitat del dia. Les temperatures experimentaran poques variacions, amb nits fredes i humides a l'interior i migdies al voltant dels 14 o 15ºC.

Per què és important? Aquests bancs de boira poden ser densos i espessos a l'altiplà central, Solsonès, Segre Mitjà, Conca de Tremp, Baix Berguedà o Lluçanès. Molta precaució a la carretera perquè redueixen molt la visibilitat i pot ser boira pixanera o gebradora en alguns casos, que pugui deixar el paviment mullat. 

En profunditat: Dissabte amb molta boira a ponent, altiplà Central, Valls del Prepirineu, Catalunya Central, interior de Girona i prelitoral. Al pla de Lleida i Catalunya Central serà boira alta en la majoria de casos que deixa una sensació de cel cobert, mentre que en sectors una mica més altívols, en cotes de 600 a 800 metres aquesta boira serà densa i tancada.

  • D'altra banda, de matinada i durant el matí poden caure alguns ruixats a la costa i alguna gotellada cap al prelitoral. El temps es presenta més assolellat a la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya, tot i que a les valls es puguin formar boires matinals que s'anirà desfent.  El diumenge també serà una jornada emboirada a Ponent, Catalunya Central i valls del Prepirineu i prelitoral.
  • A banda, es formaran núvols baixos que deixaran localment el cel tapat a la Costa Brava i cap a les Terres de l'Ebre. A la resta i fora de la boira, temps assolellat i plàcid, amb bandes de núvols alts i prims que aniran circulant d'oest a est i deixaran un cel lleugerament enteranyinat. 

Amb xifres: A primera hora de dissabte pot fer una mica de vent entre el Cap de Salou i el Delta de l'Ebre, amb ràfegues entre 30 i 50 km/h. Es tracta de vent de mestral que anirà desapareixent amb el pas de les hores.

  • També farà vent a la Serralada Transversal i a la Serra de Milany, amb cops màxims al voltant dels 50 km/h. Pel que fa a les temperatures, els valors mínims estaran per sota dels 0ºC al Pirineu, Prepirineu i punts de la Catalunya Central, amb inversió tèrmica que farà acumular més aire fred a les valls.
  • Les temperatures diürnes oscil·laran entre els 14 i els 16ºC a la costa, voltaran els 10 a 12ºC a l'interior i es quedaran entre els 4 i els 6ºC a les comarques on quedi la boira persistent. 

A la pràctica: No veurem gaire el sol (o gens) a les comarques de l'interior i la sensació serà de cel gris o mig tapat en zones com Lleida, Igualada, Manresa o Vic. L'ambient serà totalment emboirat en sectors una mica més elevats, a les estivacions del Prepirineu i el nord de la Catalunya Central. A poblacions com Calaf, Pinós, Oliana, Biosca, Bassella o Perafita tindran visibilitat molt reduïda durant tot el dia, amb un ambient força fred i humit.

  • En canvi, a les comarques del Pirineu i especialment cotes mitges, el temps serà força benèvol i assolellat. Serà un cap de setmana amb poca amplitud tèrmica a les comarques de l'interior, és a dir, poca diferència de temperatura entre la matinada i el migdia, de tal manera que no ens haurem de vestir a capes, sinó abrigar-nos amb màniga llarga i una jaqueta si sortim.
  • Farà fred, però valors habituals per l'època de l'any. Durant els migdies i a la costa, potser ens sobrarà i tot si portem una jaqueta gruixuda. 

Per acabar: La pròxima setmana pujaran les temperatures i parlarem d'ambient suau per l'època de l'any. Temperatures màximes entre els 18 i els 21ºC a la costa i el prelitoral. A la Vall d'Aran les temperatures també seran molt dolces per l'època de l'any, amb vent del sud que farà marxar el fred i implicarà valors que puguin aproximar-se també als 20ºC a Vielha algun migdia. Les boires podran continuar durant els matins a l'interior, especialment Pla de Lleida i Catalunya Central, que haurien de ser menys persistents i extenses que les d'aquest cap de setmana.

  • En principi, Nadal es presenta estable, plàcid i molt suau de dia, amb temperatures màximes que podran acariciar els 20ºC amb facilitat a moltes comarques.

Categoria: Meteo i Serveis