Meteo i Serveis
Predicció meteorològica
Foto: Predicció meteorològica | 8tv
El temps

Cap de setmana variable i hivernal, amb nevades al Pirineu i pluja a Girona

Temps de lectura: 3 minuts
Predicció meteorològica
Foto: Predicció meteorològica | 8tv

Aquest cap de setmana estem sota la influència d'una gran zona d'aire fred despenjada a la península Ibèrica i d'un front oclús que afectarà el nord de Catalunya la nit de dissabte a diumenge.

  • Tindrem intervals de núvols en conjunt, que serán més compactes al Pirineu, Prepirineu i comarques gironines. En canvi, al Pla de Lleida, Penedès, Garraf, Camp de Tarragona i Ebre parlarem de més clarianes o estones de sol més evidents. 

Els motius: Ens trobem sota el radi d'acció d'una gran zona d'aire fred i una baixa al mediterrani Occidental, que genera nuvolositat i algunes precipitacions. També tenim un passadís de vent del nord i nord-est en alçada que mantindrà les temperatures força baixes. 

En profunditat: Cel entre variable i ennuvolat al Pirineu i a les comarques de Girona, amb reactivació de les precipitacions durant les tardes. La cota de neu baixarà als 600 metres o puntualment per sota. La matinada de dissabte a diumenge la nevada agafarà més força i podria afectar sectors del Prepirineu.

  • També esperem algunes nevades al Montseny, Guilleries i Serralada Transversal. El front onclús que ens afectarà en nocturnitat també deixarà pluja durant força hores al nord de Girona: Empordà, Pla de l'Estany, Gironès i Selva. Diumenge al matí encara parlarem de nevades al Pirineu que aniran desapareixent i restes de xàfecs a Girona que tendiran a minvar. Clarianes durant el migdia arreu, amb més sol cap a Lleida i Tarragona.
  • A la tarda es tornarà a embolicar, amb nous xàfecs cap a Girona, prelitoral nord, Montseny i sector Transversal. La cota de neu podrà baixar cap als 400 metres. Durant la matinada de dilluns aquestes precipitacions viatjarien cap a les comarques de Barcelona i el sector central del litoral i prelitoral, amb una cota que es desplomarà fins a nivell del mar. 

Amb xifres: Les temperatures mínimes seran gèlides i més extremes a cotes mitges i altes del Pirineu, amb valors de fins a -15ºC. A les valls i fondalades del Pirineu esperem glaçades dèbils en general. Temperatures nocturnes positives a la Catalunya Central, xifres entre els 0 i els 5ºC i al voltant d'uns 8ºC a la costa.

  • Les temperatures màximes quedaran molt frenades al Pirineu, amb valors per sota dels 5ºC. A les comarques de Girona, amb el cel més variable o ennuvolat no passarem dels 10 o 12ºC, mentre que a l'Ebre i Tarragona alguna xifra voltarà els 15 o 16ºC. 

A la pràctica: Ens haurem d'abrigar perquè l'ambient serà hivernal arreu i si ens desplacem pel Pirineu o Montseny, millor anar previnguts i agafar cadenes.

Categoria: Meteo i Serveis