Meteo i Serveis
La previsió del temps
Foto: La previsió del temps | 8tv
El temps

El temps pel cap de setmana: fred gèlid, torb dur al Pirineu i vent fort

La previsió del temps
Foto: La previsió del temps | 8tv

Aquest cap de setmana ens arriba més aire fred bombejat per una zona de baixes pressions situada a Itàlia, implicant temperatures més baixes, vent intens en algunes comarques i reactivació de la nevada al Pirineu. Les temperatures mínimes seran molt baixes, especialment allà on no bufi el vent, amb valors de fins a -10ºC a la Catalunya central o inferiors als -15ºC al Pirineu. 

Els motius: La configuració atmosfèrica vindrà marcada per un anticicló a l'atlàntic i una zona depressionària a Itàlia, amb molt aire fred a tot el Mediterrani Central.

  • Aquest trencaclosques crea un passadís perfecte de vent del nord i nord-est que bombeja aire molt fred continental, que majoritàriament arriba sec a Catalunya perquè no té recorregut marítim.
  • A 5.500 metres d'alçada, tenim temperatures de fins a -36ºC a la vertical del Pirineu, mentre que a 1.500 metres d'alçada, tenim una massa d'aire d'entre -4 i -8ºC: es tracta de valors clarament inferiors als habituals per l'època.

En profunditat: Dissabte amb nevades a totes les cotes al Pirineu, que seran més abundants i persistents a la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i nord del Principat d'Andorra i Alta Cerdanya. En aquests indrets es poden acumular entre 20 i 30 cm de neu. De fet, aquesta nova nevada emblanquinarà totes les cotes i podrà deixar uns 5 cm fins al fons de les valls. Les capitals pirinenques - Vielha, el Pont de Suert, Sort, La Seu d'Urgell i Puigcerdà- veuran nevar i podran caure 2 o 3 dits de neu. A més, temporal de torb a tot el Pirineu, més violent a cotes mitjanes i altes, amb ventades superiors als 100 km/h. Aquest fort vent aixeca la neu i provoca condicions molt dures per als esports d'hivern, amb visibilitat molt reduïda i un increment de la sensació de fred.

  • A la resta de Catalunya, cal destacar la tramuntana forta a l'Empordà, on superarà els 100 km/h; i el mestral a Tarragona i a les Terres de l'Ebre. El sol serà el protagonista a tot arreu, sense boires i amb una visibilitat excel·lent.
  • Diumenge el temps tendeix a millorar al Pirineu, però sense afluixar el vent. Deixarà de nevar i anirà sortint el sol. Vent fort de tramuntana a l'Empordà i al Pirineu, amb ratxes superiors als 100 km/h i puntualment algun cop de 120 km/h. El mestral encara es deixarà sentir al Penedès, Camp de Tarragona, Garraf i Terres de l'Ebre, però amb tendència a afluixar.
  • Aquesta pròxima nit encara serà més gèlida, amb avisos del Servei Meteorològic de Catalunya per glaçades fortes a moltes comarques. Durant la tarda vespre de diumenge, s'enteranyinarà el cel i es formaran núvols alts i mitjans entre Barcelona i Girona. 

Amb xifres: Les temperatures es troben entre 10 i 16ºC per sota dels valors habituals per l'època. Les temperatures nocturnes podran assolir els -20ºC als cims del Pirineu, els -15/-17ºC en algunes zones més enfonsades com Das (Cerdanya); i els -10/-12ºC en punts de la Catalunya Central. També podrà arribar a glaçar a la costa, especialment Costa Brava i nord de la Costa Daurada.

  • Les temperatures diürnes es quedaran molt curtes: entre els 8 i els 12ºC a la costa, per sota dels 5ºC a la Catalunya Central i al voltant dels 0ºC a les valls del Pirineu. A l'Alta Muntanya, valors màxims de -10ºC i amb una sensació tèrmica que pot assolir els -25ºC o els -30ºC a causa del temporal de vent. 

A la pràctica: Necessitem tota la indumentària hivernal: jaqueta i abrics gruixuts, bufandes, anoracs i vestir-nos amb força capes de roba de màniga llarga. Si viatgeu al Pirineu, agafeu cadenes perquè la neu caurà a totes les cotes. No és recomanable fer excursions a muntanya al Pirineu a causa d'aquest temporal de torb dur i violent, que tindrà persistència aquest diumenge malgrat que deixi de nevar i faci sol. 

Per acabar: Una baixa situada entre Itàlia i Balears anirà bombejant aire molt fred a Catalunya durant la pròxima setmana. Bàsicament afectarà les Illes Balears, amb pluja, calamarsades i neu per sobre dels 400 metres. A Catalunya ens podria afectar de resquitllada, amb la possibilitat d'alguns ruixats i xàfecs dimarts tarda-vespre al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, amb una cota de neu que voltaria els 500 metres. Serien precipitacions no massa destacades però sí que podríem tenir enfarinades a cotes baixes poc habituals.

Categoria: Meteo i Serveis