Meteo i Serveis
Llac Crawford
Foto: Llac Crawford | Wikimedia Commons / Whpq
Canvi climàtic

L'impacte de l'activitat humana propicia una nova era geològica: l'Antropocè

Temps de lectura: 2 minuts
Llac Crawford
Foto: Llac Crawford | Wikimedia Commons / Whpq

Vivim en una nova època geològica marcada per l'acció humana? Un grup de científics ha identificat el jaciment geològic que, segons ells, determina que el planeta Terra ha entrat en una nova època geològica, l'Antropocè.

Per què és important? Alguns geòlegs fa temps que plantegen que vivim a l'Antropocè, una nova era geològica on l'activitat humana s'ha convertit en la influència dominant sobre el clima i el medi ambient des de mitjan segle passat.

Situació actual: Un equip internacional d'investigadors ha descobert que el llac Crawford, al Canadà, és el lloc que millor representa els inicis d'aquesta nova època.

  • Any rere any, les partícules es dipositen al llac i van a parar al fons, formant capes de sediments que registren les condicions ambientals, com si fossin els anells dels arbres.
  • Els sediments del fons formen estrats negres de matèria orgànica dipositats a l'hivern i blancs de calç que es dipositen a l'estiu.

Què hi han trobat? S'ha trobat plutoni, procedent de les proves nuclears de mitjans del segle XX, però també cendres de combustibles fòssils, metalls pesants i fibres i fragments de plàstic.

D'on venim? Els geòlegs han analitzat centenars de llocs més, però el llac ha estat escollit com a lloc de referència del canvi d'època geològica de l'holocè a l'antropocè.

  • En aquest sentit, els experts han escollit una dotzena més com a referències secundàries.

Què esperar? Les proves dels jaciments es presentaran ara la Unió Internacional de Ciències Geològiques, que l'any que ve decidirà si ratifica l'Antropocè com una nova època.

Què diuen? El professor Andrew Cundy, membre del Grup de Treball sobre l'Antropocè, explica que "a la natura, el plutoni només està present en quantitats traça, però a principis de la dècada de 1950, quan es van realitzar les primeres proves amb bombes d'hidrogen, es va produir un augment sense precedents.

  •  “La presència de plutoni ens dóna un clar indicador de quan la humanitat es va convertir en una força tan dominant que va poder deixar una ' empremta dactilar' global única al nostre planeta", afirma el professor.