Meteo i Serveis
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | EFE
Trànsit

Per què em poden multar si condueixo pel carril del mig? Augmenten les sancions

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | EFE

Els Mossos d'Esquadra multen un conductor cada tres dies per circular pel carril del mig sense motiu justificat. I encara que molts puguin indignar-se, sí, fer-ho és una infracció mereixedora de sanció.

Context: Els Mossos d'Esquadra han obert 74 expedients sancionadors a conductors que han incorregut en aquesta infracció els sis primers mesos de l'any 2023, segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT). Això són 12 multes més que el mateix període de l'any anterior.

  • També han posat unes 800 multes a conductors que circulen sempre per l'esquerra en carreteres de dos carrils.

Per què no puc conduir pel carril del mig?

En vies interurbanes, sempre s'ha de circular per la dreta, amb l'excepció dels avançaments i de les sortides per l'esquerra o pel mig. Circular pel mig en vies que en tenen tres està prohibit i és perillós si no es fa cap avançament en línia discontínua o no s'està facilitant la incorporació d'altres vehicles a la via per una entrada a la dreta.

A la pràctica:

  • Conduir pel carril central és infracció perquè pot provocar que altres conductors que circulen correctament facin maniobres perilloses. Ja sigui avançar per la dreta (acció prohibida) o haver de canviar dos cops de carril per arribar al de l'esquerra i llavors fer l'avançament.
  • A més a més, ocupar constantment el carril del mig pot provocar taps i retencions, ja que aquest es col·lapsa mentre que l'esquerre es torna més dens i el dret queda buit.

De quant és la multa per circular pel mig?

Es tracta d'una falta greu, mereixedora d'una sanció de 200 euros que es redueixen a 100 si el conductor abona la quantitat en un termini de 20 dies. Tanmateix, és una multa que no comporta pèrdua de punts del carnet de conduir.

A més:

  • On més sancions d'aquest tipus es posen a Catalunya és a l'AP-7, 53 de 74. Els encarregats de posar-les són els helicòpters de Trànsit i les patrulles dinàmiques desplegades pels Mossos d'Esquadra per l'augment dels accidents després de l'alliberament dels peatges.
  • Les patrulles primer fan llums i avisen per megafonia i, en cas que el conductor advertit no faci cas, se l'atura i se li imposa la multa.
Categoria: Meteo i Serveis